Årets Kock är inte helt vegetariskt

En grön äggkartong med tio bruna ägg i

“Den första tävlingsrätten för de åtta finalisterna i Årets Kock 2017 är vegetariska smårätter”. Årets Kock informerar om tävlingsuppgiften som omfattar att skapa fem smårätter av grönsaker, varav minst två av de fem ska vara varma.

Nyligen kunde vi ta del av nyheten att tävlingen Bocuse d’Or, även känt som Kock-VM, för första gången någonsin ska presentera en helt vegetarisk rätt. Och nu kan en tro att Årets Kock går i samma spår då de säger att “samtliga rätter ska vara helt vegetariska” men sedan kommer resten av meningen med informationen att ägg, mejeri och ost är tillåtna.

Vill inte vara negativ, det är ju bra om tävlingen går i en vegetarisk riktning men kan inte riktigt smälta deras formulering här. Genom åren har en fått vänja sig vid att laktovegetarianer har kapat ordet vegetarian så att det numer för de allra flesta är samma sak som att äta mjölkprodukter, ofta till och med ägg.

Detta har tagits upp många gånger på Vego Eco, bland annat i krönikan “Vegan eller vegetarian?” där det står att det (dessvärre) bara är att inse att vill en ha helt vegetarisk mat måste en numer säga vegan. Annars blir det med mjölk. Även om en använder tillägget “helt” vegetariskt.

Kapningen av ordet har på något sätt växt fram genom åren och att Årets Kock nu tar steget ännu längre och utan att skämmas kallar något som innehåller ägg, mejeri och ost för “helt vegetariskt” är inte bara felaktigt utan direkt dumt. Använd dess rätta ord, kalla inte något för vegetariskt om det inte är det. Som sagt – laktovegetariskt verkar ingen lakotvegetarian vilja säga men att några som arbetar professionellt med mat gör en så urbota dum benämning, till och med lägger till ordet “helt” gör att jag inte kan hålla tyst. Eller vet de trots sin profession inte vad det är de har i maten?

Generellt är min hållning att vara positiv och peppande, allt som görs för att få den vegetariska konsumtionen att öka till förmån framför den animaliska är bra. Att Kock-VM då tar detta beslut skulle kunna vara positivt, ett gott första steg där en kunde hoppas på att nästa år kunde visa på ytterligare ett steg där även ägg och mjölk plockas bort. Nu försvinner tyvärr den glädjen i deras dumhet att beskriva det de gör på ett så förkastligt sätt.

Hanna Halpern, VD Årets Kock menar att de ligger i framkant; “Många restauranger idag arbetar redan med att lyfta fram det gröna på tallriken och låta proteinet vara ett komplement. Årets Kock ligger i framkant och vill driva branschen mot mer hållbar utveckling”.

Framkant gäller då verkligen inte formuleringar. De kanske skulle ta och läsa domen där Sibylla blev anmäld och fälld av Reklamombudsmannen för reklam av ”Green Meal”. Inte ens ordet grönt får användas om det inte är helt vegetariskt, för just det Årets Kock, “helt vegetariskt” kan omöjligt innehålla ägg, mjölk och ost. Gör om – gör rätt!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: