10 budord för en grönare jul

Apelsinskivor till vänster, till höger texten 10 budord för en grönare jul

Företaget Junkbusters har gjort en video med tio budord för en grönare jul. Med tips och fakta vill de uppmuntra till en mer hållbar julhelg.

Det är mycket resurser som spenderas under julen. I videon blir det väldigt tydligt med illustrationer som visar t.ex. den enorma mängd presentpapper som förbrukas, ökade koldioxidutsläpp osv. Men det är inte en deppig video utan med ett glatt tilltal ger den istället tips på hur du kan göra för att fira utan att göra ett så stort klimatavtryck.

Kläder är en vanlig present och de påminner om vikten av att inte slänga gamla textilier, lämna in dem till återvinning. I Sverige slängs hela 16 kilo kläder per person och år, ett stort slöseri. Än värre är den fakta de säger om leksaker som en önskar inte var sann; att hälften av alla leksaker som barn får under julen hamnar på soptippen inom tre månader.

Maten är ju en stor del av helgen den också. Välj helst vegetariska alternativ som har mindre klimatpåverkan än animaliska. Ett kilo skinka motsvarar hela 4 800 liter vatten och 4 400 gram CO2.

Skärmdump från videon med budord där alla anges

Att det är ett stort slöseri att slänga behöver knappast påpekas. Köp inte mer mat än vad du äter och det som ändå blir över, släng inte utan gör andra rätter av det. I videon tipsas det om att använda rester som pålägg, gör en pytt i panna eller saffranspannkaka av risgrynsgröten. Ett annat sätt är att bjuda hem andra så att maten går åt eller skänk den till hemlösa.

Några julklappstips ges i videon, du hittar även några här. Tänk på att en av de finaste gåvor du kan ge, som även är en av de mest uppskattade (ingen studie eller forskning bakom detta, rent personliga erfarenheter) är tid. Umgås, gör trevliga saker tillsammans, det är något jag önskar er alla. Att ha någon att fira julen tillsammans med. Många har förlorat nära och kära, vi kan alla hjälpas åt att ge kärlek – det är både gratis och klimatsmart och gör mycket gott.

Lämna ett svar

%d