Lam livsmedelsstrategi

Sveriges nya livsmedelsstrategi har presenterats. Den som hoppats på en tydlig riktning mot mer hållbar sådan blir besviken. Några särskilda satsningar för minskad köttkonsumtion finns inte med.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) menar att den ska fungera som en långsiktig plattform för livsmedelspolitiken i Sverige fram till år 2030 och ska inom kort kompletteras med en handlingsplan från regeringens sida. I strategin nämns ökad (!) animalieproduktion och matsvinnet ber regeringen att få återkomma om.

Bristen på prioritering för miljömål har fått Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Ekologiska lantbrukarna, Sveriges Konsumenter, Konsumentföreningen Stockholm samt World Animal Protection Sverige att gemensamt kräva tydligare mål för ekologisk produktion och mer hållbara produktionsmetoder. “Planerna måste dessutom innehålla en satsning på minskad köttkonsumtion och utveckling av alternativa proteinkällor för att nå miljö- och hälsoeffekter och bredda den svenska livsmedelsproduktionens bas”.

Organisationerna har tillsammans etablerat en vision. Där nämns bland annat att en hållbar livsmedelskedja bygger på förebyggande djurhälsovård som ger friska djur och ekosystemens bärkraft och planetens gränser. Här kan du läsa mer om visionen.

Sven-Erik Bucht är en riktig köttvurmare och inte verkar förstå eller bry sig om att kött är en av de värsta klimatbovarna och uttryckt sig riktigt klantigt tidigare. Effekt har frågat honom om han anser att svenskarnas konsumtion av animalieprodukter behöver minska för att Sverige ska kunna nå de uppsatta miljömålen. Svaret de fick var “Vi trycker väldigt på det här att man måste ha god information. Om konsumenterna ska kunna göra medvetna val så måste de ha bra information kring olika saker, det är vi väldigt noga med att lyfta fram i strategin. Sen är det de själva som tar beslutet. Men vi ska ge information om vad som är hållbart och vad som inte är hållbart.”

Okej, ska bli intressant att se vad det är för information och hur den kommuniceras…

En kommentar på “Lam livsmedelsstrategi

  1. Pingback: Historisk klimatreform för Sverige | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: