Hur kan en landsbygdsminister vara så okunnig?

Svenskarnas köttkonsumtion har dubblerats sedan 90-talet. Problematiskt eftersom kött är en stor miljöbov och forskning pekar på negativa konsekvenser för vår hälsa. Så vad gör myndigheter och politiker?

På ett sätt mycket. Myndigheter som Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Livsmedelsverket anser att köttkonsumtionen måste minska av miljö- och hälsoskäl. Men vad säger Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)? Jo, att han tycker mycket om kött och inte anser att politiker ska lägga sig i vad folk äter. Nähä, där ser man.

Självklart får han tycka att det är gott men det har inget med detta att göra. Men detta är vad han pratar om i senaste avsnittet av Matens Pris som granskat politiken bakom våra matvanor och hur det påverkar vår hälsa och miljö.

Öka istället för minska

Så här står vi, med klimatkaos bakom hörnet om inte vidtar åtgärder. Ett historiskt klimatavtal kom till i Paris och man hoppades på något sätt att man i och med det skulle få höra mer insiktsfulla uttalanden från politiker på detta område, inte såna klavertramp som Sven-Erik slänger sig med i Matens pris. 

Vår minister kan inte tänka sig en rekommendation om minskad köttkonsumtion. Istället handlar det enligt honom om att öka produktionen. Med detta och en hel del andra synnerligen i sammanhanget befängda uttalanden ombeds han att kommentera den enorma ökningen av köttkonsumtion som skett senaste åren.

Debatter och media

Ingen läskunnig person torde kunnat ha missa alla uttalanden, debatter, larm med mera om köttets negativa påverkan och problematiken kring den dramatiska konsumtionsökningen. Det har vid flera tillfällen tagits upp även inom politikens väggar. Trots det så står vår mininster helt ovetandes om detta. Skandal. Minst sagt.

Skulle någon av oss vanliga dödliga vara så bedrövligt dåligt insatta i vårt arbete är jag tämligen säker på att man skulle bli av med jobbet. Så vad händer med Sven-Erik Bucht nu kan man undra. Inget antagligen. Och skulle han mot förmodan avgå så kan han lugnt luta sig tillbaka med lön ett bra tag. Skulle hellre se att skattebetalarnas pengar går till något vettigare än det.

Nej, kom igen nu politiker. Detta är häpnadsväckande. Tur att det är många privatpersoner som trots den flathet politiker visar i frågan börjat inse allvaret kring miljön och börjar göra förändringar. Men den stora massan kommer inte göra det förrän det sätts in styrmedel och politiker uttalar sig på ett föredlömligt och kompetent sätt.

Adjö Sven-Erik!

Adjö Sven-Erik Bucht. Hoppas jag att man kan säga till dig inom kort. Kan ge några tips på statistik och annat nyttigt som är lättläst till dig här annars: lite statistik om köttets inverkan på vår miljö och hur vi kan rädda klimatet med rätt kost. Varsågod. Finns mycket mer, säg bara till så kan du få massor, vi är många som gärna hjälper till att förse dig med information så att du kan få lite bättre kunskap inom området. 

4 kommentarer på “Hur kan en landsbygdsminister vara så okunnig?

  1. Pingback: Hur går vi vidare efter Paris? | Vego Eco

  2. Pingback: Lam livsmedelsstrategi | Vego Eco

  3. Pingback: Insekter eller vegetabilier – vilket är framtiden? | Vego Eco

  4. Pingback: Inget stopp för ålfiske | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: