Dags att lyssna på larmen och skippa komjölk

Mjölk hälls i ett glas från en glastillbringare

I veckan har mjölksnacket blommat upp igen. En studie visar samband mellan mjölkdrickande och ökad risk för dödlighet, långt ifrån den hälsolinje som mjölkindustrin velat tuta i oss med andra ord.

Mjölk verkar inte alls ge oss de starka ben så många har vuxit upp med att tro. En uppväxt i mjölkens förlovade land där skolan absolut inte har varit en fredad zon från reklam utan en perfekt plats att systematiskt, med lärare och skolhälsopersonal som påhejare få oss alla att förstå att mjölk är ett absolut måste.

Det är det givetvis inte. Komjölken är fortfarande till för kalven, inte oss människor. Oavsett hur mycket mjölken nu verkligen förkortar livet eller inte så bör väl ändå detta tillsammans med så många andra faktorer kunna få oss att inse att det är dags att välja andra alternativ?

Många hävdar att de inte mår bra av mjölk och byter till laktosfria alternativ istället. Varför då? Kan inte begripa det, varför är det så viktigt att konsumera ett annat däggdjurs di trots att personen i fråga inte mår bra av det? Välj ett vegetabiliskt alternativ istället. Det är långt bättre för klimatet och givetvis även för djuren. Det är kor och kalvar som blir lidande i denna mjölkindustri. Om du mår dåligt av att konsumera den, klimatet tar stryk och djuren far illa, hur kan en sådan konsumtion då motiveras?

Jag förstår mycket väl att det finns många produkter som personer tycker är goda, en njutning en inte vill sluta med. Men det finns numer så väldigt många olika växtbaserade alternativ, både drycker, yoghurt, ost och så vidare som borde kunna stilla behovet. Ge det en chans i alla fall. Så länge du inte testar kan du inte veta, eller hur?

En skål med blåbärsyoughurt med blåbär och llinfrön i

Att göra en latte på soja- eller havremjölk, ha havrebaserad grädde i såsen, växtbaserad mjölk i pannkakan eller annan mat du lagar, inget av detta är något som kräver uppoffring. Det är sannolikt så att du inte känner någon skillnad på smak. Den enda skillnaden är att en vana behöver ändras. En vana att istället för att ta ett paket med till exempel komjölk gå över till att välja en vegetabilisk. Enkelt. Den ändringen är bättre för din hälsa, vårt klimat och för djuren. Kan väl knappast skada att ge det en chans.

En kommentar på “Dags att lyssna på larmen och skippa komjölk

  1. Pingback: WWF vill hitta mest hållbara skolmatskommunen med White Guide Junior | Vego Eco

Lämna ett svar

%d