Alarmerande köttfrossa

En man står bakom styckade, upphängda köttdelar

I veckan presenterade Jordbruksverket skrämmande rekordsiffror om att svensk köttförbrukning ökar. Det är givetvis alarmerande att det är på det viset. Men frågan är – hur är det möjligt?

Allmänt så kan ett större intresse för vegetarisk mat skönjas. Restauranger satsar på bättre vegoutbud, personer runt omkring mig hör jag från alla möjliga håll berätta att de lagar vegetariskt åtminstone någon gång per vecka. Minst.

Klimathotet har gjort att det pratas om vikten av att minska på köttkonsumtionen. Även hälsoaspekter kommer in även om de inte talas om i lika stor utsträckning som klimatpåverkan. Men oavsett orsak eller anledning så har en kunnat glädja sig åt att medvetenheten om köttets problematik har ökat och frågor och intresse för det vegetariska gått upp.

Så kommer detta. Enligt Jordbruksverket ökade köttförbrukningen 2016 med ett halvt kilo per person till en ny svensk rekordnivå på 87,7 kg. “Trots ett växande intresse för vegetarisk mat” som de nedslaget konstaterar.

Min tanke är att gamla vanor kanske sitter i, att en inte orkar eller hinner lära sig nya recept. Men det behövs inte, i stort sett all mat går att laga på samma vis men byta ut animalierna mot vegetabiliska alternativ. De senaste åren har det sprutat fram vegetariska nyheter från alla möjliga producenter. Till och med det köttigaste av köttiga företag, Pärssons, har lanserat nya pålägg. Tyvärr med ägg och mjölk men ändå, ett steg i rätt riktning och en indikation på vegointresset.

Förutom vanor så handlar det ibland om rent motstånd har jag fått erfara. Jag vill så gärna nå fram till dessa personer för att få en dialog om hur vi kan närma oss möjligheten till att testa alternativ. Som när jag hör folk peppa familjemedlemmar eller vänner de ska hem till, där de ger tips om hur de kan göra maten vegetarisk så att alla kan äta. Hörde bara häromdagen en person som frustrerat berättade för sin vän hur hen försökt att få en i familjen att laga sin paella; ”snälla, lägg fisken i en skål bredvid så kan alla äta, de som vill ha fisk får ta det”. Men den som skulle laga vägrade.

Varför kom det inget svar på. Och det är här jag hoppas på att hitta någon form av mirakelkommunikation. Att finna möjlighet till dialog för att kunna förstå vad det är som gör det så motigt. Tycker du något är väldigt gott är det jobbigt att avstå, men du behöver inte sluta för evigt. Att minska antalet portioner med kött är en bra början, det är inte så svårt och skulle alla välja en köttfri dag i veckan så gör det skillnad. Många bäckar små…

En ökning är som sagt alarmerande, vi kan väl alla hjälpas åt att ta hand om vårt stackars klimat? Skippa köttet då och då, det är inte en så stor uppoffring, även hälsan vinner på det. Det går, jag lovar. May the vegetarian force be with you!

2 kommentarer på “Alarmerande köttfrossa

  1. Pingback: Klimatförändringarna viktigaste samhällsfrågan för unga | Vego Eco

  2. Pingback: Klimatsmarta måltider får nytt pris, Årets Klimatkök | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: