Klimatförändringarna viktigaste samhällsfrågan för unga

Hav med små isflak, solen står lågt över havet

Klimatbarometern 2017 visar att klimatförändringarna är den viktigaste samhällsfrågan idag för unga mellan 16 – 25 år. Sex av tio tänker på klimatförändringen minst en gång i veckan och oroar sig över klimatets påverkan på framtiden.

Självklart är det inte bra att så många oroar sig men faktum är att det är en väldigt viktig fråga. Och ur den aspekten positivt att så många unga bryr sig om den. Bland unga är den alltså i topp medan den har gått ned till tredje plats för hela befolkningen.

Just nu pekar tyvärr flera trender åt fel håll. Tidigare i år kom den nedslående rapporten att svenskarnas köttkonsumtion ökat och är högre än någonsin. Hoppet står därmed till de unga där glädjande nog var femte ung kvinna är vegetarian av klimatskäl.

– Det är inte konstigt att vi unga bryr oss mer om klimatförändringarna. De sker här och nu och vi måste göra något. Det är inte bara ökade koldioxidutsläpp som står på spel utan hela våra liv. I den här förändringen är det viktigare än någonsin att alla ungas röster får höras, säger Fanny Jönsson, kommunikatör på WWF Sweden Youth.

Vegetariskt vanligare bland unga

Totalt anger 13 procent av den yngre generationen att de är vegetarianer eller veganer. Detta kan jämföras med sju procent för befolkningen som helhet. I gruppen män 50+ är siffran endast tre procent, baconmannen regerar således än.

Det är inte bara gällande kosten som de unga visar riktningen mot mer hållbart leverne. Där syns även ett växande intresse för delningsekonomi, att pröva nya tjänster som bilpooler, hyrcyklar och delningstjänster som minskar miljöpåverkan.

Några resultat i Klimatbarometern för unga (16 – 25 år)

  • 94 procent uppger att de tycker att det är viktigt att leva klimatsmart.
  • 31 procent vill ta ett eget personligt ansvar för att stoppa klimatförändringarna.
  • 33 procent tror att de inom 5 år i högre utsträckning kommer att hyra eller låna till exempel kläder, bil eller sportutrustning istället för att köpa. De främsta anledningarna som uppges är att spara pengar och minska sin klimatpåverkan.
  • 21 procent av kvinnorna mellan 16-20 år säger att de är vegetarianer eller veganer jämfört med gruppen män 50+, där motsvarande siffra är 3 procent.
  • 43 procent uppger att de har dragit ner på köttätandet under det senaste året för att minska sin klimatpåverkan.

Här kan du ladda ner och läsa hela undersökningen om du är nyfiken.

Vegetariskt norm

Väldigt intressant och positivt, tack vare nästa generation kan vi inte annat än skönja hopp gällande klimatfrågan. Det är de som är framtiden, heja ungdomen som bryr sig. De är värderingsstyrda personer som engagerar sig i frågan. Låt oss hålla tummarna för att det inte är så långt borta tills det vegetariska är norm.

4 kommentarer på “Klimatförändringarna viktigaste samhällsfrågan för unga

  1. Pingback: Klimatsmarta måltider får nytt pris, Årets Klimatkök | Vego Eco

  2. Pingback: Behövs högre medvetenhet om branschers klimatpåverkan | Vego Eco

  3. Pingback: Veganbarn i Sommarlov | Vego Eco

  4. Pingback: Normalisering av vego bra för klimatet | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: