Samarbeten minskar ICAs matsvinn

Massor av röd-gröna äpplen, något kantstötta

Matsvinnet är något vi behöver komma tillrätta med och ICA tar nu tag i det genom att inleda samarbete med både Food2change och Karma. Med dessa samarbeten kan en enda ICA-butik under ett år rädda 3 800 kilo mat.

Vego Eco har tidigare berättat om appar som hjälper till att minska matsvinnet. En av dem, Karma, knyter till sig ICA som med detta samarbete får med sig sin första dagligvaruaktör. Mat som av olika anledningar, till exempel kort datum, säljs via appen till ett förmånligt pris och på så vis räddas maten istället för att bli slängd. Inledningsvis kommer samarbetet att vara tillgängligt med två handlare i Stockholmsområdet, ICA Nära Sveavägen och ICA Kvantum Liljeholmen.

Stora klimatbesparingar

Att rädda mat har stora fördelar, att rädda 3 800 kilo mat motsvarar enligt beräkningar baserade på historisk data från Food2change så mycket som 30 ton CO2. Det är lika mycket som går åt för en bil att köra cirka tre varv runt jorden, 13 000 mil.

Icas samarbete med Food2change ger butiker möjlighet att istället för att orsaka matsvinn låta maten hämtas upp av personer och familjer med låg inkomst. Butikerna skänker maten som via en prenumeration hos Food2change ger kunder möjlighet att hämta matkassar i butiken. Innehållet i kassen styrs av vad som finns tillgängligt vid den aktuella tidpunkten. Från start har sju stycken ICA-butiker lokala avtal med Food2change.

Det är alltid glädjande att se när flera goda saker kan gynna varandra. Att ta vara på maten och samtidigt kunna hjälpa personer är förstås väldigt bra. Digitala lösningar bidrar till att utveckla tjänster som är till nytta på många sätt. Ser fram emot att se dessa lösningar sprida sig till fler butiker.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: