Out to Sea, en utställning om plastskräp till havs

Vi använder enorma mängder plast i vår vardag och mycket av det hamnar dessvärre inte i återvinningen utan i våra hav med stora konsekvenser djur och vår hälsa. På Tekniska museet i Stockholm kommer utställningen Out to Sea belysa problematiken om detta.

Utställningen handlar om plast och marin nedskräpning och öppnar i anslutning till Världsvattendagen den 22 mars. Den berättar om bakgrunden till problemet med plastnedskräpningen, hur det ser ut idag och vad vi kan göra åt det.

Tillverkningen av plast är ofattbar stor, globalt sett är det över 300 miljoner ton och varje år hamnar runt 10 miljoner ton sopor i haven. Plast är ett praktiskt material för oss människor men är en högst onaturlig sak för naturen. Den största delen av plastskräpet sjunker till havsbotten medan 15 procent flyter runt vid ytan och ytterligare 15 procent förr eller senare hamnar längs våra kuster.

Något natur och djur drabbas hårt av. Cirka 700 vattenlevande arter går mot utrotning och en studie visar att 50 procent av havssköldpaddor har plast i sina magar. Problematiken är stor och i de Globala målen där nummer 14 handlar om haven och de marina resurserna är det inte bara fisket som tas upp, vilket är nog så viktigt, men även att “förebygga och avsevärt minska alla slags föroreningar i havet, i synnerhet från landbaserad verksamhet, inklusive marint skräp och tillförsel av näringsämnen”.

Plastsrkäp i en osymmetrisk klump sedd från sidan under vattenytan.

”In the middle of the Pacific Ocean, a 200lb. mass of drift net and rope has tangled together slowly over time. Though fish and crabs live successfully in and around the debris, other wildlife like turtles, sea lions and sharks get tangled in the ropes and die of starvation.”

Hoppas att denna utställning kan öka medvetenheten för problemet och intresset av att ta hand om vår natur. De problem detta orsakar är enorma och vi behöver verkligen ta tag i detta. Du kan själv bidra genom att ta hand om ditt eget skräp, minska konsumtionen och läs gärna på lite om vilka produkter som är de stora plastbovarna. Peeling är till exempel i de flesta utföranden en fruktansvärd produkt för våra hav. Läs gärna dessa fem tips för att bidra till en förbättring.

Vill du få en större förståelse och insikt i våra enorma hav, vilken storslagen natur detta är, rekommenderas att lyssna på WWFs pod ”Under ytan”. Och den som vill kan följa utställningen på projektets hemsida PlasticGarbageProject.org.

SparaSpara

En kommentar på “Out to Sea, en utställning om plastskräp till havs

  1. Pingback: Konsten att städa | Johanna Westberg

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: