Slavfri choklad

Många uppskattar att få njuta av god choklad. Vad det sällan talas om är dock hur vi får denna choklad, vad som ligger bakom kakaons tillkomst. Dessvärre pågår ett omfattande slaveri på kakaoodlingar, många av slavarna är barn.

Tack vare Tony’s Chocolonely, har lite ljus börjat riktas mot detta problem. Hela företagets existens grundar sig på att råda bot på detta med visionen att göra all choklad slavfri, ett arbete som borde vara självklart för alla leverantörer. Det är här den första stora frågan infinner sig, hur kommer det sig att de stora giganterna bara fortsatt att sälja choklad genom åren utan att prata alls om detta?

Inget intresse från chokladtillverkare att motverka slaveri

Ynzo van Zanten, Choco Evangelist på Tony’s Chocolonely missionerar den slavfria visionen. På SB index award i Stockholm berättade han om deras arbete och menade entusiastiskt att han har världens bästa jobb, att få tala om choklad hela dagarna.

Det hela började för knappt 11 år sedan när den holländska reporter Teun “Tony” van de Keuken gjorde en utredning om slaveriet inom kakaoindustrin. Han blev chockad över att det mesta av den choklad som finns på butikshyllorna skördades av slavar, barnslavar. Han bestämde sig för att göra något åt det och närmade sig först några av världens största chokladtillverkare, men blev helt ignorerad.

Steget blev då att försöka göra något själv. Hans sätt att närma sig problemet var att äta choklad och sedan vända sig i till myndigheterna. Han menade att genom att äta choklad gjorde han sig delaktig i det pågående slaveriet. Det ledde ingenstans utan han sökte då efter offer för chokladkonsumtionen och hittade pojkar som hade arbetat som slavar på en kakaogård på Elfenbenskusten. Folk som hörde om arbetet anslöt sig och de bestämde sig för att föregå med gott exempel och gjorde femtusen Rättvisemärkta chokladkakor och med det föddes Tony’s Chocolonely.

Barnslaveri

Ynzo berättade om barnen som togs till plantagerna i tioårsåldern när de är starka nog att jobba där. De dumpas sedan när de är 17 för att de då kan vara så starka att de skulle kunna sätta sig emot det hela. Barnen får inte prata med sina familjer och om de försöker blir de misshandlade eller dödade.

Det är ett stort arbete att ta sig an, men som Ynzo påpekade, att alla kan göra skillnad genom att göra något och citerade Annita Roddick, grundare av The Body Shop, “Om du tror att du är för liten för att kunna göra skillnad, försök att gå och lägga dig och sova med en mygga i rummet”.

Tre steg mot slavfri choklad

Tony’s Chocolonely arbetar för att göra chokladen slavfri genom tre steg:

  1. Skapa medvetenhet om denna problematik inom kakaosektorn. Om återförsäljare och konsumenter efterfrågar och aktivt ber om rättvis choklad, bidrar vi till att chokladtillverkare måste ta ansvar för frågan.
  2. Föregå med gott exempel och visa att det går att göra kommersiellt framgångsrik choklad utan slaveri och exploatering.
  3. Inspirera och agera tillsammans med partners som följer företagets metoder och öka trycket på industrin genom dialog med politiker, icke-statliga organisationer och vetenskap.

Miljöarbete

På grund av klimatförändringar är kakaoproduktionens framtid i fara. För att uppmärksamma och bidra till att motverka detta har Tony’s tittat på sitt ekologiska fotavtryck. De ser inte bara till energiåtgången i fabriken utan också på hur mycket vatten som krävs för att odla kakao och socker, hur mycket mat korna äter – för ja, den ljusa chokladen har tyvärr komjölk som ingrediens.

För varje chokladbit vet de därför var ingredienserna kommer ifrån och hur stora utsläppen är. Den största delen av utsläppen av växthusgaser kommer från produktionen av mjölkpulver, mer än 70 procent, vilket säger en del om mjölkens stora klimatpåverkan. Endast åtta procent av utsläppen kommer från produktionen av själva chokladkakan och förpackningen vilket är mindre än hälften av vad de själva förväntade sig.

Sex chokladkakor staplade oregelbundet på varandra i färgerna blå, turkos, grön, lila, orange och röd sett underifrån.

För att bidra till en så hållbar utveckling som möjligt för människa och klimat har de arbetat fram fem inköpsprinciper de arbetar med. Något som de anser att alla företag bör följa:

  1. Betala ett rimligt pris
  2. Följ bönan, spårbar kakao för att säkerställa ursprung
  3. Långsiktighet, ingå långsiktiga relationer med kakaobönderna
  4. Tillsammans, bygga relationer med kooperativ av jordbrukare
  5. Förbättra kvaliteten och produktiviteten tillsammans

Veganskt och glutenfritt sortiment

All choklad från Tony’s är glutenfri, dock tillverkas den i fabrik som även hanterar produkter som innehåller gluten. Den mörka chokladen är vegansk, medan den ljusa innehåller mjölkpulver och tillverkas i samma fabrik som den mörka.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: