Veganskt öl, limiterad upplaga med hallon

Liggande brun glasflaska

Med en riktning mot att vara mer inbjudande med nya smaker och naturliga ingredienser har nya ölsmaker kommit. Brutal har lanserat några produkter där fokus är eko och naturligt.

Brutal är ett dotterbolag till Spendrups och har en fristående roll i företaget. Det drivs av ett kollektiv med tre bryggare och produktchef samt några utvalda intresserade.

De har tydliga hållbarhetsmål där de låter restprodukter torkas och pressas samman för att bli pellets som i sin tur bränns. Detta gör att de kan ta bort olja helt och reducera sina utsläpp med 80 procent. Hela produktionen ska vara så hållbar som möjligt med ekologiska ingredienser. Dock är det i dagsläget brist på dem vilket gör att det inte är hundra procent eko idag men ambitionen är att röra sig ditåt.

Förutom att ingredienserna är ekologiska så är de även veganska, inga tillsatser av animaliskt ursprung finns i ölet. Bra att de tar upp detta, onekligen en del normer som spelar in i sammanhanget. Det kan vara viss machokultur kring öl och det “grabbiga” hänger ofta ihop med köttkonsumtion. Att det på Spendrups var en produktchef som enda vegetarian på kontoret säger en del. Hur är det möjligt med en så låg andel? Måste väl ändå vara bottenrekord?

Men just för att motverka detta valde Brutal att ta in Gustav Johansson som driver matbloggen Jävligt gott för att laga mat som serverades till provsmakningen. Ölen fick sällskap av svampbruchetta och grillspett medan ölen i sig var smaksatt med bland annat hallon, utan att bli söt kom hallonsmaken fram tydligt. The Tail Whale serverades också, ett veteöl.

Brun glasflaska till höger om ett ölglas med lite rosafärgad öl i. Står på vit linnedukBrun ölflaska till höger om ölglas med lite öl intill tallrik och bestick på vit linneduk. Bredvid stort ölglas fyllt med färska hallon, diukningen dekorerad med gröna blad

The Raw Law med hallonsmak kommer ut i limiterad upplaga och har en alkoholhalt på hela 8,4% vilket förstås för en in på en annan viktig fråga. Att de tänker inkluderande kring normer och veganism är toppen, ytterligare en mycket viktig aspekt är förstås frågan gällande alkohol.

I dagsläget finns tyvärr inget alkoholfritt alternativ med de tittar på att produktutveckla en alkoholfri öl, de tycker “det är hyperintressant”. Ölen ska kunna vara “både en god måltidsdryck samt ett bra hälsosamt val”. Låter bra, även alkoholfri öl ska vara smakrik och spännande som de själva uttryckte det.

Brun ölflaska till höger om ölglas med lite öl intill tallrik och bestick på vit linneduk

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: