Safari, dokumentär om jaktturism

En kvinna och en man poserar bakom en ihjälskjuten zebra. Mannen håller ett gevär i vänster hand.

Att döda eller fälla, är det någon skillnad? Tydligen enligt de jaktturister vi får följa i Ulrich Seidls dokumentär Safari.

I Safari följer dokumentärfilmaren Ulrich Seidl västerländska turister i Afrika på jakt efter nya troféer. Vackra landskap med zebror, giraffer och andra åtråvärda djur blandas med kontrasten av människor som sitter och diskuterar vilka av dessa arter de helst vill döda. Och med vilket vapen.

Kameran följer dessa personer när de är ute och jagar, siktar, väntar nervöst för att när tillfället kommer kunna få in sitt skott. När de lyckats tar de sig fram för att göra det så fint som möjligt, tvättar och borstar av djuret för att kunna fota i massor. Det är makabert att se hur de lägger upp och stylar detta dödade djur för att passa deras smak av fotografi. De vrider och drar i djuret för fina vinklar, stoppar in gräs i munnen och gör fint.

Parallellt med jakten träffar vi personerna hemma där de diskuterar sin syn – sin rätt – till detta dödande. Till exempel säger de att fälla är finare än att döda. Skillnad där alltså? Och varför de gör det? Det finns ingen lag mot detta så varför inte?

En man och en kvinna sitter i varsin fåtölj omgivna av uppstoppade djur.

Foto: Triart

Det är rent bisarrt att höra dem tala om djuren som de helt utan anledning tar sig rätten att döda. Något djur kan uttryckas vara för vackert, vilket gör att det alltså är upp till betraktaren att själv bestämma om du har rätt döda det.

Det är märkligt att höra personerna tala om djuren så här, att de skrattar och blir uppriktigt glada och utbrister glädje över att “den tecknade!”, för att sedan vänta på att döden ska komma. Vänta på att djuret verkligen dör för att direkt det (äntligen!) gjort det börja pynta djuret för att ta kort.

De har på ett fegt sätt mördat en annan individ för nöjes skull. Vad får dem att tycka att detta är ok? Jo, att det inte bryter mot lagen. Om en fick döda människor, skulle de göra det också? I alla fall de personer de inte tycker är vackra? Det är inte något filmen ger svar på men klart är att denna respektlöshet är helt begriplig.

Härskarteknik och översittare är ord som poppar upp vid synen av en överviktig person som haltar fram för att gömma sig i sitt skrymsle, skyddad från djuren. Sittandes där med en öl, somnar av och till. Det handlar knappast om någon uppvisning i styrka där en Tarzan-lik person med muskler möter djurens kraft. Här är istället en person som till och med behöver hjälp att kliva några pinnar på en stege för att klara av att gömma sig i ett torn. För att döda oskyldiga. Människans idioti visas med en klarhet som får arten att framstå som ett fegt kräk, kanske just vad vi är också?

Att stå med vapen går bra men att sedan ta hand om det överlåts till andra. Flå djuren, tömma på inälvor och blod är något dessa turister inte befattar sig med. Döda och sedan sitta med sina troféer är det fina, det kladdiga är inte något de deltar i.

Filmen har en tämligen neutral ton där den inte svartmålar jakt men inte heller döljer. Att detta är förkastligt och vidrigt torde det inte råda någon tvekan om men det finns säkert någon som kan gå igång på det sjuka i att gömma sig med ett vapen och helt oprovocerat släcka andras liv. Hur de är funtade är dock en gåta.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: