Dagens veganer är framtida hjältar

Salladsblad tonat med texten "Dagens veganer är framtida hjältar" i vitt över

Vegotrenden och överhängande uppmaningar om att leva mer hållbart gör att en kan få höra uppmuntrande ord från olika håll för att röra sig mot ett mer vegetariskt liv.

I sommar har vi kunnat höra regissören och författaren Stig Björkman i Sommar i P1. Hans sommarprat är förstås en måstelyssning för den som är det minsta intresserad av film men det kom även in en släng av veganism i det.

I programmet berättar han om möten med olika filmpersonligheter genom åren, bland annat mötet med Isabella Rossellini som ledde till att han gjorde filmen ”Jag är Ingrid”.

Vegansk lunch med Gloria Swanson

Ett annat möte som kom att göra avtryck var med Gloria Swanson. Vi får höra hur Stig blir bjuden hem till Gloria på lunch där det bjuds på “kruska av alla slag”. En vegansk måltid som han tror var inspirerad av Glorias make nummer sex, Bill Dufty. Bill var författare och har skrivit boken “Sugar Blues” som är en “veritabel bibel för alla som inte vill se några djurrester på matbordet” som Stig uttrycker det. Där satt de hemma hos Gloria och tuggade nötter, mandlar och sallader av alla de slag.

Boken gavs ut 1975 och har blivit en storsäljare och klassiker. Måste erkänna att jag inte har läst den men att den så många andra böcker står som står på min önskelista av läsning.

Proteiner från jorden

En person som utropar veganismens lovsång är Sébastien Boudet, surdegsbagare som gjort sig känd för att förespråka bra råvaror och hållbarhet. Inga tillsatser eller dåliga mjöler får passera hans kök. I Sunshinepodden kan en underhållas av att höra honom att utveckla hållbarhetstankarna ytterligare där han förespråkar en vegetarisk kost.

Folk pratar om att de vill ha proteiner och då är det oftast kött de tänker på. Kött, kött, kött…Men vi får snarare i oss för mycket proteiner och de proteiner vi äter behöver absolut inte komma från kött. Sebastian påpekar att en morot innehåller exakt samma proteiner som kött. Skillnaden är att du behöver äta mer morötter och är du jättehungrig borde du äta mer av kål och rotsaker snarare än kött är hans förslag.

Sojabönor i en vit skål

Proteiner kommer från jorden, bakterier och svampar bildar aminosyror som bildar proteiner. Kossan bildar proteiner för att den äter gräs, svårare är det inte. Förutom den insikten så är det ett oerhört slöseri att ge djuren allt det spannmål som görs idag. Sebastian tar berömvärt upp det slöseri som det innebär att framställa kött där det är bättre att använda spannmålet till att laga mat direkt till oss människor istället för att ge det till kon som bara kommer att kunna ge några få gram per spannmål jämfört med om vi tillagar det. Förutom spannmålet så har vi även den enorma vattenförbrukning som köttindustrin orsakar att tänka på. Ekvationen håller inte…

Veganer framtida hjältar

“Dagens veganer är framtida hjältar”. Den mycket fina kommentaren säger Sebastian när han fortsätter sitt resonemang. Att det är veganerna som visar vägen, att vi bör äta mindre kött eller inte kött alls. Veganer bidrar till att äta mer grön kost, vilket vi mår bättre av.

Det behövs helt enkelt en beteendeförändring och här tar han rökning som exempel. Förr reagerade ingen om barn åkte bil utan bälte tillsammans med rökande föräldrar. På samma vis kommer vi förhoppningsvis röra oss mot en förändring inom kosten där normer ändras.

Hjälps åt och umgås

I skärmhetsens tid påminner Sebastian även om vikten av att hjälpas åt i köket. Det är inte ok att föräldern står i köket och skalar flera kilo potatis och barnen sitter med en skärm i knät. Nej, alla bör vara med så får en chans att samtidigt umgås med varandra.

Detta brukar jag påpeka för mina barn, men det handlar inte alltid om att det behövs hjälp utan om att få vara tillsammans. När skola, jobb och alla måsten ska hinnas med är det inte så enormt mycket tid per dygn som en får chans att umgås med varandra. Matlagning och disk är ett sätt att få mer av varandra. Ta den chansen!

Resurslänkar:

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: