Veganbarn i Sommarlov

En blond kvinna med två pojkar till höger, en rödblond med orange tshirt och en med bakåtvänd keps och vit tshirt

Klimatet är allas ansvar att värna om och i sommar har både SVT och SR satsat på att få med den yngre generationen på hållbarhetståget.

Yngre är i högre utsträckning än äldre redan mer hållbara och engagerade har det visat sig i olika undersökningar. På Sommarlov i Barnkanalen har barnen uppmuntrats att bli mer miljövänliga och ta hand om vår planet, att bli en planetskötare. Något mina barn har tagit fasta på.

Veganbarn i Barnradion

Även Sommarlov i Barnradion har haft samma inriktning. Där har Amelie Nörgaard hängt på Sommarlovshusets takterass där hon tillsammans med barn tagit upp olika vinklar för hur vi kan bli bättre på att ta hand om vår miljö.

Kost och djur tas upp, i ett program skriver de en låt för djuren för att uppmuntra till att äta mer vegetariskt. Ännu mer fokus på vegetarisk kost är det i dagens program då Zackarias, min fantastiska veganunge, berättar hur det kom sig att han blev vegan när han bara var fyra år gammal (!).

En blond kvinna med två pojkar till höger, en rödblond med orange tshirt och en med bakåtvänd keps och vit tshirt

Amelie, Zackarias, Samson och de två fåglarna flamingo och flamango.. Foto: David Ohlsson.

Han berättar att han blev det för att han hade mig som förebild och som mamma kan en inte bli annat än galet lycklig över detta – att få vara förebild i alla fall vid något litet tillfälle i sitt barns liv. Det är lite fel att han började med vegansk kost först i 6-årsklass som han berättar, men det är en bagatell. Det är tidigt att göra det valet själv som fyraåring och jag var mycket imponerad när det skedde.

Säger nej till kompisars påtryckningar

Han bemöter frågan om att äta kött att han säger ”nej, jag kommer inte att äta det” när kompisar tycker att han ska äta kött. Och att en inte behöver försaka något, att äta till exempel pannkaka är inget problem, använd havremjölk istället. Enkelt.

Glass nämner han som något han ofta blir sugen på och det är vad jag som förälder upplever som det största problemet med barn som vill vara veganer. Tre av mina barn har valt bort animalier ur sin kost men på sommaren är det inte enkelt då utbudet tyvärr är begränsat men har tack och lov blivit bättre senaste åren.

Lyssna på programmet! Jag är förstås partisk men visst är det härligt att någon får det att låta så enkelt och otvunget. Vi vet att det är viktigt för barn att passa in, rädsla för utanförskap och mobbning, det är nog en faktor till hur han tonar ner det klimat- och djurrättsliga med hans kostval vilket är något kraftfullare hemma. Men det gör å andra sidan detta avsnitt inspirerande. Det är bara att bestämma sig och minska på köttet som Zackarias så enkelt påpekar. Tack älskade barn!

Tips för att peppa familjen

Utöver detta har Sommarlov varit en blandning av tips och förslag där de bland annat har talat om Zero Impact, ett program som handlar om att besöka en plats där det syns tydligt vilka spår våra koldioxidutsläpp orsakar. En av de medverkande från programmet besöker Amelie och berättar att det en framför allt ska tänka på, som har störst påverkan, är att inte flyga och att äta mindre kött.

Sommarlov är verkligen underhållande och ger tips och lärdomar om att vara mer hållbar så har ni inte lyssnat på det så gör det. Det kan säkert ge pepp till alla i familjen, inte bara barnen, att få idéer och påminnelser om hur en kan göra för att minska sitt klimatavtryck.

Mina barn var redan innan sommaren aktiva i dessa frågor men tack vare begreppet planetskötare så har det direkt blivit något självklart som en kan vara. Härligt, fler planetskötare och vi kan förhoppningsvis ro klimatmålen i hamn.

Resurslänkar:

SparaSpara

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: