Vegetariskt i köttdisken

Bild på hylla med leverpastej, till vänster vegetarisk pastej med en rund, grön skylt intill med texten Variera med vego

Kan du tänka dig att handla vegetariskt från en köttdisk? Kanske låter motbjudande men det kan vara en väg mot att öka försäljningen av vegoprodukter.

Hemköp City i Stockholm har slagit upp portarna efter fyra månaders renovering. Med den nyöppnade butiken lanseras konceptet ”Variera med vego”. Det skyltas i hela butiken där kött är blandat med vegoprodukter, en grön köttdisk, allt för att få fler att välja vegetariskt istället för animalier.

En "gatupratare" i trä med sylten "Variera med vego" på

Rätt sak på rätt plats

Personligen har jag i många, många år undrat och tjatat – varför göms vegoprodukterna undan? Numer, när vegetariskt tack och lov har blivit vanligare och utbudet ökat så är det mer synligt och tillgängligt. Men har svårt att se varför produkterna ska delas upp. Vi som bara vill ha vegetariskt kan tycka att det är bra, men det är ändå knixigt att veta vart en ska gå. Ibland står produkterna på allergihyllan, ibland vego, ibland – ja, en vet inte riktigt. Om ost fanns bland ost, grädde bland grädde, protein vid protein och så vidare, då skulle det inte vara ett dugg svårt att hitta, eller hur?

Visst, jag är bara glad om jag slipper passera kött- och fiskdisken i butiken. Fisk kommer jag väl aldrig behöva närma mig men andra proteinprodukter hamnar om det ska följa min önskan, exakt det Hemköp nu har gjort, vid köttet. Men jag försöker hellre blunda för de styckade djurdelarna om detta innebär att fler får upp ögonen för vegetariskt.

Alla behöver äta mer vego, för vårt klimat och det är bra för hälsan. Och djuren givetvis. Genom att synliggöra produkterna mer så finns större chans att även köttätare tar sig för att köpa det ibland. Istället för att fokusera på just kött rikta det till produktområde. En proteindisk där de produkterna finns. För det är ju vad vi behöver, proteiner, inte just kött. Var sak på sin plats helt enkelt. på ett ställe.

Buffé med grönsaker

Nya Hemköps varmmatsbuffé består av cirka 80 procent vegetariskt.

Fler hållbarhetsåtgärder

Andra åtgärder för att bli en mer hållbar butik är att de arbetar aktivt för att minska matsvinnet. Fiskdisken får inte sälja några rödlistade fiskar och nästa steg är att även få bort de gullistade fiskarna. Målet är att bara sälja gröna till 2020.

Panta påsen, pilotprojektet från Torsplan där hittills cirka 800 påsar har pantats, kommer under hösten att komma igång även i denna butik.

Verkligen bra att etablerade butiker tar initiativ som dessa. Förhoppningsvis kan vi se “Variera med vego” överallt framöver med följden att det blir en helt normal och självklar sak att kunna ta ett vegetabiliskt proteinalternativ istället för kött. Att äta vegetariskt ibland gör stor skillnad, det är ett löjligt enkelt sätt att minska sitt fotavtryck. Att dessutom göra gott för sin egen hälsa gör ju inte saken sämre.

Fler tankar om detta finns i en artikel i nystartade Syre Stockholm, du kan läsa den här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

En kommentar på “Vegetariskt i köttdisken

  1. Pingback: Vegansk tårta i Stockholm city | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: