Hemköp inför pant på plastpåsar

En golvskylt vid butikskassa, på skylten en målad plastkasse i vitt med texten "Nyhet! Pantbara plastpåsar" i svart

För att öka återvinningsgrad och återanvändning av plast har Hemköp startat ett projekt där kunderna kan panta sina plastpåsar. 

Hemköp var först i branschen med att införa förnyelsebara plastpåsar gjorda på sockerrör och med detta pantsystem tar de ännu ett steg i frågan genom att även ta ansvar för återvinningen. Det är ett pilotprojekt med start i butiken vid Torsplan i Stockholm.

– Vi ser det här som en naturlig utveckling av att vi på Hemköp alltid har strävat efter att att ta ansvar för miljön på ett inspirerande sätt. Faller det här väl ut rullar vi ut pant på plastpåsar till fler av våra butiker, säger Thomas Gäreskog, vd på Hemköp.

Så pantar du din påse

Du använder Hemköpspåsen så många gånger du vill, när du inte vill ha den längre pantar du den i ett återvinningskärl. Plastpåsens pris höjs med 50 öre och för varje pantad påse får du 1 krona i pant. För varje påse som säljs i butiken vid Torsplan men inte pantas skänks 50 öre till organisationen Städa Sverige som sanerar plast från hav, sjöar och städer.

Rektangulärt uppsamlingskärl i kartong med texten "Panta dina plastpåsar här!"

Hemköp återvinner plasten som blir till nya påsar, ska bli spännande att se hur detta projekt faller ut. Kompletterande information om plastens påverkan på vår miljö i kombination med alternativa sätt att ta hem maten vore också bra.

2 kommentarer på “Hemköp inför pant på plastpåsar

  1. Pingback: Vegetariskt i köttdisken | Vego Eco

  2. Pingback: Axfood byter ut fruktpåsen av fossil plast | Vego Eco

Lämna ett svar

%d