Villebråd – en känga till djurplågeri och dominerande män

Kvina med röd mössa och röd/blårandig täckjacka ligger i snön och håller om ett dött djur

Mord på jägare, vacker natur och starka viljor. En skarp blandning som möter dig i filmen Villebråd av Agniezska Holland.

I Villebråd träffar vi lärarinnan Duszejko som bor med sina hundar på den polska landsbygden. På kort tid påträffas flera jägare döda i skogarna och vi får även se Duszejkos två älskade hundar försvinna. Kvinnans kärlek till sina djur är lika påtaglig som hennes avsky för jägarna.

När Duszejko får lämna vittnesmål om morden hos polisen är det ord och inga visor. Poliserna blir ursinningslöst utskällda för hur de gång efter annan gjort noll och intet av de anmälningar som har kommit in mot jägarna och det djurplågeri Duszejko bevittnat. Ursäkter förs fram men knappast kan någon större ånger läsas i männens svar. Allmänt ses snarare kvinnan som tokig och vad ska män behöva böja sig för? Kvinnor och djur är ju lägre stående än män.

En nedlåtande syn på djur är påtaglig i filmen. Djuren ses som en sak underställd människan men på det svarar Duszejko myndigt att vi för den sakens skull inte har fått tillåtelse att döda dem. Hon älskar sina hundar som sina barn, som sina närmsta vänner, men så får en inte säga blir hon upplyst om. Ett djur ska inte likställas med känslor en kan ha för människor av den enkla orsaken att djur inte kan behandlas som människor då djur inte kan ha känslor och inte är odödliga. Som människan är enligt prästen, som likt de andra männen i byn, inte vill höra talas om någon klagosång över försvunna hundar.

Det är alltid upplyftande att få se starka kvinnoporträtt i en annars ofta mansdominerad filmvärld. I Villebråd visar Duszejko synnerligen styrka och mod när hon med sällan skådad målmedvetenhet försöker stoppa jakt. Mot en hop beväpnade män har hon dock inte så mycket att komma med utan blir föga förvånande skrattad åt och ivägsläpad. Men hon har gjort det! Och att visa motvilja och säga ifrån till dessa mäns iskalla djurplågeri och tjuvjakt, till och med på husdjur, känns. Det värmer och en önskar att det gick att ropa sitt stöd till Duszejko i det kalla, snöiga landskapet.

Vackert är det, naturbilder som ger både kallt landskap och forskande djurblickar. Men det blir även rått och mörkt, den kritiska skildringen av jägarna är inte vacker på något sätt. Det bidrar till att visa dessa ynkliga mäns begär av makt.

Alla dessa faktorer borde vara nog så mycket att ha som diskussionsunderlag, bland samtal kring jakt och djurplågeri, varför inte i skolan? Hur ser vi på dessa frågor som handlar så mycket om förtryck och maktordning snarare än “bara” djurrätt?

Det är ett intressant drama regisserat av Agnieszka Holland som med denna film återvänder till sitt hemland Polen efter att ha arbetat i USA i flera år där hon bland annat har regisserat House of Cards. Villebråd är Polens bidrag till Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film och är en filmatisering av boken “Styr din plog över de dödas ben” av Olga Tokarczuk.

Villebråd hade biopremiär över hela Sverige den 29 september, kolla in din lokala biograf för att se om den går där, här finns en lista på aktuella biografer.

Lämna ett svar

%d