Gröna julbord

En uppsjö av goda rätter, mysig stämning med rykande glögg, samvaro med nära och kära. Julbordet med dess utbud av godsaker är en av årets höjdpunkter för många.

Med ett ökat intresse för såväl klimatfrågor som sin egen och djurs hälsa har det vegetariska utbudet ökat även inom julsegmentet. Ledande livsmedelskedjor tar fram recepttips för att veganisera traditionella rätter och restauranger med en dos medvetenhet har naturligtvis infört vegetariska inslag på sina julbord. Rätter som Janssons frestelse, köttbullar, prinskorvar och sill presenteras i nya former. Vissa så lika sin animaliska förlaga att en kan bli osäker på om det verkligen är vegetariskt. Bra att upptäcka för de som är skeptiska till att vegetarisk mat verkligen kan vara god och mättande.

Hos restaurangen Hermans, med sin underbara utsikt på Fjällgatan i Stockholm, är fokus att erbjuda miljömedveten kost som är bra både för din och jordens hälsa. Hermans har ett helt veganskt utbud som standard och således är även julbordet det. Här får du chans att smaka på vegopimpade svenska klassiker, men även testa andra julrätter från hela världen, som finskt saffransris, indisk kormagryta eller thailändsk tapiokapudding.

Normalisering av vegetariskt

Miss Clara Hotel i Stockholm rör sig åt det gröna hållet och erbjuder en vegetarisk meny som komplement till den traditionella. De ser till hållbarhet även ur matsvinnsperspektiv och för att minska på matsvinnet, som i juletid tyvärr tenderar att skjuta i höjden, har de gått ifrån den traditionella buffén och erbjuder istället en fyrarätters avsmakningsmeny.

– Jag älskar julbord men vill minska svinnet som ofta uppstår vid bufféer. Lösningen blev vår fyrarätters avsmakningsmeny – en form av modernt julbord där vi handplockat de bästa delikatesserna och serverar dem som flera smårätter på tallrik, säger Daniel Guest, kökschef på Miss Clara.

Förnyad tradition

När en pratar jul går det nästan inte att låta bli att nämna Skansen. Deras julmarknad är en tradition sedan 1903 och områdets restauranger serverar flera olika julbord. Vegofrågorna har kommit upp på bordet även här. Kökschef Peter Kappen har tillsammans med souschef Malin Pettersson arbetat fram årets julbord tillsammans med stjärnkocken Håkan Thörnström.

– Vi arbetar med en medveten hållning och lyssnar på det våra gäster efterfrågar. En del av våra gäster är vegetarianer och veganer och vi vill förstås att de skall kunna njuta såsom övriga gäster, säger Anna Dahl Tillander, kommunikationsansvarig för Skansens restauranger.

Från att tidigare ha serverat en tallrik för vegan respektive laktovegetarian har de i år skapat ett separat litet julbord i Restaurang Solliden. Bland annat kommer Anammas nya korv Vegoprinsen att finnas med i utbudet.

När fler erbjuder vegetariskt går vi sakta men säkert mot en normalisering av vegetariskt och möjlighet att minska köttkonsumtionen. Den hållbara inställningen är välkommen och knuffar köttnormen en liten bit åt sidan. Och att det finns väldigt mycket gott att välja på råder det ingen tvekan om. Tallrikar kommer att lastas fulla, men se till att äta upp maten eller ta tillvara på resterna. En jul med grönt på bordet och förhoppningsvis vitt ute.

Denna text har även publicerats i en längre version i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: