Mättande hälsoinriktning mitt i city

Vegansallad med ärthummus, rostade hasselnötter, hummus på säsongens beta, tranbär, avokado, quinoa och säsongens raw grönt i en skål på bord

I varuhuset Åhléns city kan en hitta restaurangen Sally Voltaire & Systrar. Ett utomordentligt bra läge kan en tycka men inte alla har hittat hit. Som del i ett varuhus är det kanske inte den första plats en tänker på när en vill gå in någonstans att äta gott.

Ett par trappor upp i varuhuset kan en hitta en ljus och fin restaurang som även har en tillhörande butik med köksprodukter. Ena kortsidan har fönster ut mot Drottninggatan men någon vidare utsikt är det knappast. Istället är det desto trevligare att insupa stämningen i restauangen som bjuder på ljus inredning och grönska och en trevlig atmosfär. Trots att det vid lunchtid ofta är tämligen fullt så blir det inte den stökigt höga ljudnivå lunchrestauranger annars kan drabba en med. Men det är inte bara lunch som gäller här. Sally Voltaire & Systrar erbjuder varje dag även frukost och middag och det finns en del godsaker att välja på till efterrätt eller för den som bara vill ta sig en fika.

Ljusa bord med vita lampor över. Vid sidan gröna växter

Restaurangen vann för några år sedan Årets hälsokoncept och har även vunnit DNs Gulddrake i kategorin Budget. Även om utmärkelserna har en sisdådär fyra år på nacken så håller konceptet fint fortfarande. Hälsoinriktningen finns där, det finns många olika sallader att välja på som kompletteras med en aktuell meny som skiftar beroende på väder och andra faktorer. Allt för att anpassa sig så mycket som möjligt efter utbud och minska matsvinn.

Mycket vegetariskt

Det är mycket som är vegetariskt så för den som vill inta en vegansk måltid finns det alltid flera rätter att välja på. Menyn som brukar bjuda på någon varmrätt och soppa utöver matiga sallader är ofta lätt att göra vegetarisk om den inte redan är det. Överst bland rätterna syns Sallys vegansallad som består av ärthummus, rostade hasselnötter, hummus på säsongens beta, tranbär, avokado, quinoa och säsongens raw grönt. Hummus i olika varianter är återkommande till flera av salladerna och brödet och är både mättande och goda.

Sallad med rödbetor, nötter och grönt i skål på bord

Maten är överlag god och tanken att “bara en sallad” skulle vara smaklös och låta en vara fortsatt hungrig efter inmundigande kan sopas undan. Vällagat men inte välkryddat, dock med goda smakkombinationer som verkligen uppskattas. Rödbetor, belugalinser, svartkål, nötter och andra mättande och smakrika bönor gör anrättningarna både goda och vackra. Endast vid ett tillfälle har jag upplevt att några rödbetor varit lite väl snålt kokade men annars är måltiderna här vällagade.

För den som vill äta veganskt eller har allergier som gör att en vill vara säker på vad en stoppar i munnen finns redan vid disken, där en gör sin beställning, tämligen god information om vad det är för ingredienser. Behöver en ändå fråga finns det alltid personal tillhands som kan hjälpa till. Vid minsta osäkerhet hämtas en pärm med förteckning över de olika ingredienserna för att vara på säkra sidan.

Fika på maten

Efterrättsdelen består även den av en mer hälsosam inriktning. Rawbollar finns i flera smaker och det är hit veganer får rikta blicken. Det är i stort sett vad som finns att välja bland men för den som äter annat finns ett desto bredare utbud. Morotskaka, pajer, bullar, dammsugare med mera. Även glutenfri fika finns att välja bland. Låt oss hoppas att det veganska fikautbudet får lite tillskott. Mycket av det befintliga skulle lätt kunna veganiseras.

Två rawbollar i varsin liten glasskål. En kopp kaffe till höger

Jag går gärna hit, det är som sagt ljust, trevligt och gott. Att maten är mättande “trots” den hälsosamma inriktningen är inte alls dumt. I synnerhet om du är en som ofta trycker i dig pizza, pasta och tårta i mängder. Då är detta ett härligt ställe att äta sig riktigt mätt på. En skönare mättnad som en verkligen står sig på länge.

Denna recension har tidigare införts i tidningen Syre.

SparaSpara

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: