Snabbmat i ekologisk och vegansk tappning

Sallad i fyrkantig vit engångstallrik med quinoa och veganska plättar toppat med grön röra och örter

Vad tänker du på när du hör ordet snabbmat? Många sätter säkert ett likhetstecken med dålig mat, eller i alla fall mindre nyttig, och inte sällan kanske någon hamburgerkedja. Men så måste det inte vara. De finns alternativ, där du själv kanske inte ens tänker på maten som just snabbmat.

The Plant är ett sådant exempel, en snabbmatskedja som serverar mat som är hundra procent ekologisk och vegansk. All mat lagas från grunden av naturliga råvaror med fokus på att det ska vara många smaker som får chans att komma fram. Hela grundtanken med det ekologiska och veganska upplägget är att de bryr sig om vår planet, vår hälsa och djuren.

The Plant öppnade sin första restaurang slutet av 2015 i Teatern vid Skanstull. I juli förra året öppnades den andra restaurangen i Konstfack vid Telefonplan och fler är att vänta då Maximillian Lundin, ägare och grundare av The Plant, varit tydlig med att hans mål från början har varit att expandera till en kedja.

Det som är härligt med The Plant är föreningen av “snabbmat” men att det ändå smakar vällagat och absolut inte är onyttigt för det. Varken för dig eller vår planet vilket annars kan vara fallet. Menyn består av rätter som en förväntar sig ska finnas bland snabba rätter, som burgare och sallader, men även grytor och soppor. Utöver det finns röror och smårätter att addera, allt gott och fräscht.

Burgare med vegotillbehör

Det finns flera olika burgare att välja mellan med olika tillbehör. Att en burgare serveras med majonnäs kan tyckas vara en självklarhet icke värd att nämnas men för en vegan är det långt ifrån det. Majonnäs och ost är ett par produkter som en ofta får vara utan om en vill skippa animalier men det finns förstås här. Att beställa in “cheezy burger” med gratinerad vegost, dijonstekt lök, sallad, ketchup och majonnäs är ingen dum känsla. Överlag är alla burgarna goda och till dem får en välja mellan potatis eller en liten skål med sallad. Potatisen är välkryddad och får även den sällskap av lite sallad. Personligen föredrar jag potatis framför pommes så jag hurrar men kan tänka mig att många säkert vill ha följeslagaren pommes till sin burgare men det får du alltså inte här.

Vegansk hamburgare där det har tagits några tuggor på den, sallad och grönsaker sticker ut under brödet

Flera hamburgare finns på menyn, här Cheezy burger.

Kikärtor, rostade frön och grön vegansk röra i pappmugg

Säsongssallad, ett av de två tillbehören till hamburgarna.

Min beslutsångest inför beställning avhjälps snabbt när jag får syn på kocken som står och steker plättar i köket. Jag blir tvungen att vända mig mot menyn igen, vad har jag missat? Plättar och pannkaka är som de två tidigare nämnda produkterna något en i regel får tillaga hemma och inte kan få på restaurang som veggie, men här finns det tydligen? Javisst, slarvigt nog hade jag missat rätten “Pancake pesto salad”. Efter att vid tidigare tillfällen ha ätit mig igenom burgarmenyn och en del sallader så var det minst sagt dags att testa denna rätt. Inget dåligt val, det är mycket gott. Sallad, quinoa och plättar får sällskap av goda röror, det är allt annat än torrt och trist.

Snabbt och smidigt med “pick n’ pay”

Vill en i stället komponera sin egen måltid är det bara att styra stegen till buffébordet med konceptet “salad pick n’ pay”. Du lassar på det du vill ha, ställer tallriken på vågen och betalar. Snabbt och smidigt där en kan sköta sig själv. Det enda som kan ta lite tid är att välja. Bara för att det är endast sallad så betyder inte det att variationen är liten. Sotad broccoli, hirs, quinoa, potatissallad, tacokryddade kikärtor, blomkål… Bröd, röror och dressingar finns givetvis också.

Det är ett vällagat och KRAV-certifierat utbud som verkligen är gott. Och inte bara för smaklökarna utan givetvis även för att flytta normer samt för djur och klimat. Just därför kan en inte låta bli att förvånas över att de använder engångsartiklar. Maten serveras i engångstallrikar med engångsbestick. Efter ett samtal med Maximillian Lundin visar det sig inte vara så illa som en först kunde frukta. Det är inte plast, även om besticken vid första anblick ser ut att vara det. Det är biologiskt nedbrytbara bestick gjorda av stärkelse och slängs därmed i restaurangens kompost.

Miljötänket håller samman hela verksamheten där Maximillian Lundin förklarar att de i alla sammanhang strävar efter att välja det bästa. Och det har de lyckats synnerligen bra med. Att det är vällagat och gott har redan nämnts, men även service och variation på rätter är bra. Det är ett rent nöje att äta på The Plant, både för mage och samvete.

Röd smoothie i en plastflaska, en hand ska precis ta flaskan

The Plant serverar även frukost, smoothies och desserter.

Denna recension har tidigare införts i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: