Globala sminkmärken slutar med miljögifterna PFAS

En medalj med texten FRI FRÅN PFAS!

Efter påtryckningar från Naturskyddsföreningen och drygt 1 500 konsumenter med uppmaningen att bli PFAS-fria har världens största kosmetikaproducent L’Oréal lovat att sluta med PFAS i samtliga produkter.

Med detta löfte blir L’Oréal det sjätte kosmetikaföretaget som lovar att fasa ut de kontroversiella miljögifterna. Beslutet kom efter påtryckningar från Naturskyddsföreningen och konsumenter som mejlat en mängd företag och uppmanat dem att bli PFAS-fria. Sex av åtta mejlade företag har lyssnat på kritiken och ställer om sin produktion.

Vad är PFAS?

PFAS är en förkortning för per- och polyfluorerade alkylsubstanser, tillsammans kallas per- och polyfluorerade ämnen även för högfluorerade ämnen. Den kemiska bindningen mellan kol och fluor är en av de starkaste bindningarna som finns. Det är det som gör ämnena så svåra att bryta ner.

PFAS finns i allt ifrån skidvalla och brandskum till funktionskläder, stekpannor och skönhetsprodukter. Det är en grupp på över 4 700 ämnen som människan har tillverkat för att stöta bort fett, smuts och vatten. Samtliga ämnen är extremt svårnedbrytbara och vissa av dem misstänks kunna orsaka cancer och påverka levern, immunsystemet och reproduktionen. Nio av dem finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen men bara ett (PFOS) är förbjudet. Ytterligare ett (PFOA) kommer att förbjudas till 2020. Men de allra flesta PFAS-ämnen är fortfarande helt otestade och får ändå finnas i vanliga konsumentprodukter, något Naturskyddsföreningen vill ändra på.

– Vi vill se ett EU-förbud mot att använda PFAS i konsumentprodukter. Men fram till att ett sådant förbud förhoppningsvis träder i kraft, uppmanar vi företag att gå före och själva fasa ut PFAS ur sina sortiment. L’Oréal, H&M, Lumene, The Body Shop, Isadora och Kicks har alla valt att ta sitt ansvar för människor, djur och natur. Nu hoppas vi att deras agerande inspirerar fler företag att följa efter, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

De första företagen som tog till sig av Naturskyddsföreningens uppmaning var H&M och Lumene som redan i december förra året meddelade att de kommer att förbjuda PFAS i nya produkter och fasa ut befintliga produkter med PFAS i. Sedan följde The Body Shop, Isadora och Kicks efter. För Kicks gäller utfasningen deras eget märke Kicks Beauty.  Lumene planerar att bli färdig med utfasningen under 2018 och The Body Shop till 2020. Övriga märken har ännu inte gått ut med något datum.

Vilka ingredienser ska undvikas?

Om du vill köpa smink och andra skönhetsprodukter utan dessa ingredienser ska du leta efter detta på innehållsförteckningen:

  • PTFE
  • Polytef
  • Polytefum
  • Decafluoropentane
  • C9-15 (eller C8-18) Fluoroalcohol phosphate
  • Ord som innehåller “…perfluoro…” och ”…polyfluoro…”.

2 kommentarer på “Globala sminkmärken slutar med miljögifterna PFAS

  1. Härligt med fler som slutar med PFAS – det behövs ju verkligen inte för att må bra utan vi mår betydligt bättre utan.

Lämna ett svar

%d