Ny VeganVänlig certifiering

Två V i guldfärg, en guldstjärna uppe till höger

Nu lanseras en ny företagscertifiering, VeganVänlig, som tydligt ska visa konsumenter att ett företag har en eller flera växtbaserade rätter i sitt utbud. Syftet är även att hjälpa företag att anpassa sin meny så att vegetarianer, veganer och allergiker kan äta där.

Veganmärkta varor finns sedan tidigare och inom restaurangbranschen är KRAV-märknigen något som en del tittar efter för att försäkra sig om att det är fokus på ekologiskt och hållbart. Men detta säger ingenting om det vegetariska utbudet vilket den här certifieringen är helt inriktad på.

– Efterfrågan på rätter som är helt växtbaserade har fullkomligt exploderat inom restaurangbranschen, och allt fler blir veganer och siffran stiger för varje dag som går. Det är inte hållbart att ett företag inte kan erbjuda en vegansk rätt, det blir exkluderande för konsumenten samt att företagaren i slutändan både förlorar kunder och intäkter på att inte leva upp till vad marknaden efterfrågar, säger Annelie Rehn, VD på Veganviaren som står bakom den nya företagscertifieringen.

Det borde vara en självklarhet för restauranger att ha veganska alternativ idag. Dels med hänsyn till den ökande efterfrågan men även utifrån ett klimatperspektiv. Där borde alla restauranger ta ansvar och lyfta fram de gröna rätterna mer för att hjälpa till att minska köttkonsumtionen. Kan den här märkningen vara ett sätt att bidra till det? Det finns redan många märkningar och det återstår att se om den här kan ta plats på marknaden.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: