Pumpor och monster på Gröna Lund

Massor av pumpor på höbalar

Idag slår Gröna Lund upp portarna för Halloween igen. Och i år har de enligt egen utsago tagit i lite extra. Området är pyntat med hela 3 500 pumpor och läskiga nyheter.

Det är ett underbart område en möts av, Grönan har förvandlats rejält och saknar knappast något. Dekorationer och kostymer på de clowner, monster och väsen som finns där är helt fantastiska. Spindlar, skelett och pumpor var än du vänder dig. Det är inte svårt att förstå att det är tusentals pumpor som placerats ut.

Pumporna som pryder området är specialodlade. Många är svenska men den stora mängden gör att det även är en del som är importerade från Tyskland. Den som är rädd att all denna mat ska gå till spillo kan tack och lov lugnas med besledet att personalen på Gröna Lund hjälps åt att ta vara på allt för att ta med hem. Det som eventuellt skulle hinna ruttna innan det är dags att stänga igen går till biogas tillsammans med annat matspill från området. Så återbruk och resursbesparingar finns tack och lov med i tankarna.

Och det leder en osökt in på maten. Där har Gröna Lund senaste åren minst sagt tagit ett enormt kliv fram för att erbjuda en mer inkluderande kost. Listan på det veganska utbudet har blivit lång vilket är mycket glädjande för alla som har vegobarn att mätta under ett besök. Nyhet för årets höstvecka är att dansbanan på lilla området har gjorts om till ett jättecafé, Cafe Pumpkin n’ Pankake. Dansbanan reser sig nu som en stor pumpa på området. Tyvärr finns endast grillat surdegsbröd som är veganskt på menyn där, resten är lakto-ovo-vegetariskt. Lite synd att inte soppan kunde gjorts mjölkfri, det hade varit ett enkelt och mycket inkluderande val.

Veganska utbudet under halloween

Hamburgerkiosker
Vegoburgare
Sojanuggets
Pommes och sötpotatispemmes
Lökringar

Pizzakiosken
Funghi Special går att få med veganost

Mexican Corner
Nachos med tipsås, be om vegansk sås
Nachotallrik med sojafärs
Nachotallrik med pulled jackfruit

Langos
Langos vegan

Gyros
Tzayspett med ris eller pommes, be att få utan tzatziki
Oumph! i pitabröd, be att få utan tzatziki
Oumphtallrik med ris eller pommes, be att få utan tzatziki

Restaurang Kaskad
Oumph! pizza
Pasta Rigatoni pomodoro

Restaurang Kryddhyllan
Färska vårrullar
Fajitas de Oumph!
Oumphburgare

Restaurang Fiesta Taquera & Bar Buffé
Tortillas
Guacamole
Friterad aubergine
Padrones
Quinoasallad
Böngryta

Glasskioskerna
Chioce Kolaglass i bägare, strut eller glutenfi våffla
Piggelin
Milkshake, kola- och passinsmilkshake

Övrigt
Paletas, ekologisk glass på frukt och grönsaker
Churros
Popcorn
Vit sockervadd
Rawboll hallon/lakrits
Rawboll blåbär/kardemumma

Ett stort skelett är byggt så att det ser ut att komma upp ur en brygga

Skräcken då?

Jodå, Skeppet som är årets nya skräcktillskott består av olika rum i ett slitet fartyg vars inre “vittnar om mörka händelser”, en ondska från en tusen år gammal förbannelse. Och det var obehagligt – och roligt. I alla fall om du gillar att bli skrämd, överraskningsskräck bjuds det på tillsammans med lite förföljelse och ljud- och ljuseffekter.

Person utklädd i stor monsterkostym med glödande ögon

Lämna ett svar

%d