Innovativa ärtprodukter

Nuggetsliknande bitar i en panna, ärtskidor bredvid

Fler klimatsmarta matinnovationer lanseras på marknaden. Nu tar ett nytt svenskt livsmedel sig raskt fram bland restaurangerna. En fiberrik produkt baserad på fermenterade, öländska ärtor.

Det är produkten Bärta som vinner mark och är gjord av öländska ärtor som har fermenterats på indonesiskt vis. Tekniken bygger på den indonesiska traditionen att göra tempeh av sojabönor, men som nu har vidareutvecklats till att användas för svenska ärtor.

− Mitt mål har hela tiden varit att produkterna ska ha maximal smak samtidigt som de har ett minimalt klimatavtryck. Under fyra år har jag arbetat intensivt med att utveckla näringsrik tempeh på öländska och ekologiska gula ärtor, säger Pia Qvarnström, vd och produktutvecklare på Swedish Temptations.

Bärta produceras i Blekinge och finns än så länge bara tillgängligt på restauranger där gensvaret har varit stort. Inom kort planeras lansering även i dagligvaruhandeln. Bärta finns i dagsläget som Bärta Naturell, Bärta burgare, Bärta bitar Chili&Lime och Bärta Alspånsrökt.

Burgare med grönsaker och sallad i bröd mot svart bakgrund. Ärtor bredvid

Påståenden om att det är svårt att äta veganskt blir allt mer avlägset och tillhör det förflutna. Att innovationsandan har tagit en så självklar plats inom livsmedelsbranschen känns väldigt positivt. Med fler produkter bör det onekligen gå att hitta något klimatsmart som faller alla i smaken, även de som är vana att äta kött. Ser fram emot chansen att smaka denna, en förutsättning är onekligen att produkterna blir lättillgängliga.

4 kommentarer på “Innovativa ärtprodukter

    • Nej, tyvärr inte men det finns säkert info och kurser om att fermentera på indonesiskt vis. Låter spännande, kan vara kul att kolla upp.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: