Hållbarhet synligt bland årets nyord

Kikärtor på ett bord från en vält skål med texten AQUAFABA

Årets nyordslista har presenterats och innehåller 33 ord som “etablerat sig i svenskan under 2018”. Positivt är att flera ord pekar ut hållbarhetsområdet.

Hur mycket dessa ord verkligen har etablerat sig bland folket ska jag låta vara osagt men det är väldigt bra om ord som kopplas till klimat och miljödebatt lyfts. Ord som kopplas hit är diskussionerna om flygets klimatpåverkan där flygskam blev ett vanligt ord. Ordet speglar en känsla av att det ur miljösynpunkt är en förkastlig handling att flyga. Kan det bidra till att fler tänker efter innan de väljer flyg för att göra andra val istället? Förhoppningsvis bidrar det till en högre medvetenhet som leder framåt i rätt riktning i alla fall.

Ett annat ord är nollavfall som handlar om en strävan att inte producera något avfall som inte kan återvinnas eller komposteras. Kommer från engelskans kanske mer vanliga uttryck “zero waste”.

Ytterligare ett ord på listan som även det relaterar till avfall är bokashi. Det kommer från japanskan och är en metod där matavfall komposteras genom fermentering. Det är ett effektivt sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas matavfallet till jordförbättring som kan användas i rabatten och kökslandet.

Detta leder vidare till mat och där syns ett ord som inom vegankretsar har revolutionerat om inte matlagningen så åtminstone bakning; aquafaba. Förra året kom ordet veganisera med på listan och i år detta. En fingervisning om hur intresset för veganismen tar större plats bland fler. För den som inte vet är aquafaba det spad från kikärtor, eller bönor, som kan användas som ersättning för äggvita.

Utöver hållbarhetsområdet så har förstås digitaliseringen bidragit till många nya ord. Något som i sig förhoppningsvis kommer bidra till att öka hållbarhetsarbetet med olika tjänster och andra smarta lösningar för ett mer inkluderande samhälle.

Här kan du läsa hela listan av nyorden.


Lämna ett svar

%d