Visst fixar du utmaningen att äta veganskt 31 dagar?

En tonad bild med en tallrik med vegetarisk mat på. Till vänster ett stort V med texten VEGANUARI i rosa

Tål du en utmaning i början på året? En som är bra för både din hälsa, klimat och djuren? Skippa animalier i 31 dagar och häng med på Veganuari.

För andra året i rad håller Djurens Rätt i kampanjen Veganuari, en utmaning för den som vill börja året med nya gröna vanor. Veganuari är ett samarbete med den brittiska organisationen Veganuary, som arrangerade kampanjen för första gången 2014. Sedan dess har över 250 000 personer från 193 länder antagit utmaningen att äta veganskt under en månad.

Förra året deltog över 6 000 personer i kampanjen. Förhoppningen är förstås att ännu fler ska testa på veganskt i år. Intresset för vegansk kost verkar öka så förhoppningsvis antar sig fler och fler denna utmaning, som snarare ska ses som en möjlighet. En möjlighet att skaffa sig bättre vanor. Om en testar på en del nya rätter och ingredienser så kommer en sannolikt att hitta en hel del gott som kan bli del av en vardag framöver. Detta är inget måste för att bli vegan, men ger möjligheten att minska den animaliska konsumtionen på sikt.

Att detta ska ses som en stor utmaning en ska anta sig är lite negativt tycker jag. Istället borde det bara ses som en bra och rolig möjlighet. Det är absolut inte svårt. Det handlar för en del personer förstås om att tänka nytt och nyheter och förändringar kan absolut vara jobbigt. Men att äta veganskt är inte i sig något svårt och utmanande. Den föreställningen vore det tråkigt om folk får.

Nytt år, nya möjligheter

Många ger nyårslöften och oavsett om en gör det eller inte brukar många se det som ett bra tillfälle att börja en ny vana. För den som vill ha lite hjälp på traven är detta ett perfekt tillfälle. Den som går med i Veganuari får ett mail varje dag med recept, tips, inspiration, stöd och pepp för att kunna äta veganskt under en hel månad.

Enligt Djurens rätt minskade köttkonsumtionen med 2,6 procent under 2017, vilket var den största minskningen sedan 1990, och under de nio första månaderna av 2018 redovisas en minskning med 2,8 procent. Detta motsvarar 1,8 kg kött mindre per person. Håller denna utveckling så kan vi förhoppningsvis se ännu en nedgång under 2019. En mycket välkommen sak för klimat och folkhälsa.

Här kan du anmäla dig till att vara med i Veganuari.

Lämna ett svar

%d