Hållbara och stärkande vinterprat

Mörkhårig kvinna mot blå bakgrund håller upp knuten näve med vit lovikavante

Vinter i P1 är en liten skara populära pratare som fyller kylan med sina vinterprat under några dagar efter jul. En som har vana av att klä sina ord i vacker natursmyckning är Mattias Alexandrov Klum som berättar om sina resor om att skildra vår natur.

Mattias Alexandrov Klum är dokumentärfilmare som har genomfört stora expeditioner i hela världen med specialisering på att fotografera och filma natur, miljö och kultur. Han berättar känslofyllt om en manta som räddas från en stålvajer, om vikten av att värdesätta vårt dricksvatten, något vi i Sverige tar så för givet, om vår förmåga att lägga skulden på andra när vi istället måste se kring vårt eget hus. Att Östersjön är bottendöd kan vi inte lasta varken Kina, Indien eller Trump för.

En man mot ljusblå bakgrund håller upp båda händerna med vita lovikavantar på
Mattias Alexandrov Klum, foto Micke Grönberg, Sveriges Radio

Det är ett fint program där han är insiktsfull nog att tala om normer som han själv har fastnat i. Där det krävs en kärleksrelation för att väcka honom ur de gamla normer om att han i sitt varierande arbete måste äta kött. Något som han intalat sig att han inte kan bryta, trots den kärlek och kunskap han har för vår natur. Det är ett program väl värt att lyssna på.

Samtycke är enkelt

Ett annan av vinterpratarna är Katarina Wennstams program. Hon pratade även i somras och ger nu, precis som då, ett program som absolut måste lyssnas på. Hållbarhet handlar även om oss människor och är det någon som på ett tydligt sätt kan öppna ögonen på folk för att lyfta de inskränkta, sexistiska beteenden som pågår omkring oss så är det hon.

För den som inte vet är Katarina Wennstam kriminalreporter och journalist som skriver och debatterar om mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin sexualitet.

En av de saker hon sa i Sommarprogrammet blev vida spritt: ”En kvinna som vill ligger inte still”. I vinterpratet fortsätter hon att prata om skillnaden mellan önskat och oönskat sex, som varför samtycke är viktigt (och enkelt!) med jämförelsen att dricka en kopp te. Hon sätter fingret på så mycket som är vardag för så många att det kan vara svårt att ifrågasätta. Något #metoo har hjälpt till att öppna ögonen på många.

Programmet är så otroligt bra! Det är enkelt, klart och tydligt. Detta program borde helt enkelt alla lyssna på, det bör spelas upp i alla skolor vilket många faktiskt gjort med sommarprogrammet. Väldigt positivt, hoppas att de skolor som inte gjort det gör det, och även med detta program.

Ska vi få en jämställd värld fri från sexuella övergrepp är det dags att vakna, lyssna och värna om allas lika värde. En sätt är att lyssna på Katarina Wennstam som här tar upp det ur så många vinklar, alla lika självklara och begripliga att det inte blir annat än pinsamt när en hör henne göra jämförelser och fördomar. Att radera dessa vidriga gamla normer och övergrepp är verkligen en väg till en mer hållbar värld.

Här kan du lyssna på Katarina Wennstams program
Här kan du lyssna på Mattias Alexandrov Klums program

Lämna ett svar

%d