Grammis blir mjölkfritt

Logotyp för Grammis

Sveriges musikpris Grammis premierar artister som tydligt bidrar till ökad miljömedvetenhet genom att dela ut stipendiet “Årets Hållbara Artist”. Nu tar de ytterligare ett steg för vårt klimat och gör Grammisgalan mjölkfri.

Kosten har som bekant en stor inverkan på vårt klimat. Mat och dryck står för cirka en tredjedel av Sveriges konsumtionsrelaterade utsläpp av växthusgaser. Av dessa står kött och mejeri för den största delen. För att minska sitt klimatfotavtryck blir Grammis nu mjölk- och mejerifri på galamiddagen den 7 februari 2019.

Vilket otroligt bra initiativ! Genom att byta ut alla mejeriprodukter till växtbaserade motsvarigheter visar de att det går att erbjuda en festlig måltid även utan animalier.

– Ska vi kunna bromsa klimatförändringen måste vi ändra vad vi äter och ett steg är att förändra normen för vad som serveras på stora tillställningar. Den mjölkfria menyn kommer ge mindre klimatavtryck och det är något vi vill uppmärksamma, säger Ludvig Werner, VD på Ifpi Sverige som är arrangör av Grammis.

Klimatberäknad måltid

Tillsammans med forskare har WWF räknat fram att en genomsnittlig lunch/middag får orsaka maximalt 0,5 kilo CO₂e. Detta om vi ska hålla oss inom ramen för Parisavtalet som innebär att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader.

Grammis meny är utformad och klimatberäknad i samarbete med Oatly. Den består av en växtbaserad trerätters middag och klimatavtrycket hamnar på 0,66 kilo CO₂e per person. Gästerna har dock möjlighet att välja till kött till huvudrätten. Detta görs genom ett aktivt val i samband med biljettköpet. Detta kan tyckas onödigt, alla vet vi att det går alldeles utmärkt att klara sig utan kött en måltid. Men för att se det ur en positiva synvinkel, det är denna normförflyttning som vi behöver. Att det vegetariska är grunden, de som vill ha kött får lägga till det. Bort från det som alla vegetarianer och veganer annars måste göra; anmäla särskilt att de inte vill ha kött. Nu är det ombytta roller. Ett skifte är förhoppningsvis på väg.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: