Byt kläder med varandra

Två personer skrattar och håller i kläder bredvid en klädställning

Hur miljövänlig en än vill vara så kan känslan av att vilja ha något nytt att ta på sig ändå infinna sig. Men självklart behöver du inte köpa helt nytt för det, second hand är som bekant ett utmärkt alternativ. Eller varför inte helt enkelt byta kläder med varandra?

Årets julklapp 2018 blev det återvunna plagget vilket bidrog till att höja statusen för att återbruka. För många blev detta en legitimering av att det är “tillåtet” att ge bort något som inte är nytt. Något som kanske varit kutym tidigare, ”presenter ska vara nya”. Men det behöver de givetvis inte vara, nu går vi mot nya tider! Och det är välbehövligt.

Klädproduktion resurskrävande

Kläder finns det tonvis av och tyvärr slängs i dagsläget stora mängder. Varje år åker 7,5 kilo textilier per person rakt ner i soporna av oss svenskar. Vi behöver bli mer medvetna om hur och vad vi konsumerar för att köpa mer hållbara saker som kan användas i fler omgångar än bara av oss själva om vi känner att vi tröttnar på det.

Att använda plagg igen istället för att slänga innebär stora besparingar för vår miljö. Det är ofattbara mängder resurser och energi som går åt vid produktionen. För att tillverka ett par jeans går det till exempel åt 11 000 liter vatten. Detta faktum kombinerat med att nio av tio svenskar har kläder i garderoben som de inte använder visar att det finns mycket vi kan göra för att ändra på den onödiga konsumtionen.

Att lämna kläder vidare till second hand-butiker är ett sätt. Ett ännu roligare sätt kan vara att byta plagg med andra. Naturskyddsföreningen arrangerar årligen en bytesdag för att uppmuntra detta och den 6 april är det dags igen. I år är det dessutom tioårsjubileum för dagen så har du inte varit med tidigare är det kanske hög tid nu.

Illustration av en kvinna med svart- och vitrandiga kvinna som håller i en tröja med texten KLÄDBYTARDAGEN 2019
Illustration för klädbytardagen, illustratör: Erica Jacobson

Naturskyddsföreningens mål är att slå rekord med flest klädbyten någonsin i Sverige. Förra året bytte 44 000 plagg ägare i Sverige. Om en räknar med att de här plaggen ersatte inköp av nya plagg blir det en stor miljönytta. Hela 33 ton kemikalier, 304 ton koldioxid och 43 000 kubikmeter vatten har sparats in på bytena enligt Naturskyddsföreningen.

Alla är välkomna att vara med på bytesdagen genom att anordna eller besöka klädbytardagens arrangemang. Det är enkelt att vara delaktig, ett klädbyte enligt klädbytardagarmanér går till så att du tar med dig fem eller tio fina och fräscha plagg och för varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg. Detta är helt gratis och de plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik.

Hållbara plagg

Förutom möjligheten att byta kläder och tänka på sin konsumtion är det givetvis också bra att se till att kläderna håller så länge som möjligt. Ett enkelt sätt att förlänga livslängden är att vädra kläderna i möjligaste mån, tvätt sliter mycket på både plagg och miljö. Kvalitén är en annan avgörande sak. Vilken miljöpåverkan plagget har hänger i regel ihop med hur det är för arbetarna på fabrikerna och där säger priset en hel del. Det säger sig kanske självt att det inte kan vara justa villkor för arbetare, odlingsmetoder och tillverkning om plagget bara kostar några tior. Då är det istället miljön och människor som har fått betala priset.

Satsa på att helst köpa miljömärkta kläder och kläder som är tillverkade av ekologiska eller återvunna material. En tidlös design istället för utpräglade modenycker gör också att livslängden ökar. Och chansen att någon annan vill ha det efter att du har tröttnat blir större.

Vad har du själv i garderoben som bara ligger och inte används? Ta med dig det och ge plagget nytt liv via bytesdagen istället.

Folk står runt bord på loppis
Sveriges största klädbytardag, foto Naturskyddsföreningen

Denna text har även publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d