Matracet till de små – lite tips om barnmat

Fick en kommentar på inlägget om att min sons näringsintag var bra och när jag började skriva ett svar på det så blev det så långt att jag tänkte att jag gör ett inlägg om det istället. Det finns ju massor av sätt och recept och vägar att gå för att ge sina barn mat. Jag tänkte jag kunde dela med mig om hur jag gör (och detta funkar ju oavsett vilken typ av kost man väljer).

De allra första smakportionerna har varit de klassiska grunderna som potatis, palsternacka, morot, sötpotatis, majs och ärter etc. Jag har kokat dem för sig i osaltat vatten och sedan gjort lös puré tillsammans med bröstmjölk. (Har man inte bröstmjölk kan man ta vattenavkoket, men tillsätt då fett). Fryser sedan in detta som små istärningar så att det finns som lagom portioner.

När barnet blivit lite större och vant sig vid detta och det är dags för lite mer mat har jag helt enkelt ökat mängden ”istärningar” och då kombinerat ingredienser så att det mer och mer liknar en komplett måltid, t.ex. potatis, bönor, broccoli mm. I början har jag givit detta helt okryddat då dessa nya smaker har räckt som det är, men har sedan börjat krydda lite grann och då främst med örtkryddor som basilika, mynta och oregano. Lite peppar senare kanske, men aldrig salt. Och gått över från bröstmjölk till olja (+kokvatten eller grädde om det behövs för konsistensen). Med dessa kryddor så har det smakat milt men ändå gott. Mina har i alla fall ätit glatt så det verkar som att den kryddsättningen är ok.

När man har kommit så här långt så kan man gå över till att göra puré av den mat man själv äter. Allt vi lagar till oss själva har jag tagit en liten portion av, mosat med stavmixern tillsammans med olja. Dock kan tilläggas att jag då inte saltar vår mat när jag lagar den utan saltar själv vid bordet och som sagt, glöm inte att tillsätta olja. Dels för fettintaget men även för att göra konsistensen lite lösare. Och då får man ju smakrik mat och en komplett måltid till sin lilla.

Vad jag har lärt mig är det enda som barn under ett år inte ska äta spenat och honung (har jag glömt något?). Honung har jag aldrig i maten och de gånger vi äter spenat har jag helt enkelt givit henne något annat (har ju tärningar i frysen att ta av).

Alla recept jag lagar är väldigt ”barnvänliga”, ett uttryck jag egentligen inte gillar då jag tycker att barn och vuxna kan äta samma sak. Detta är väl snarare en term som passar för den vuxna då jag vill att det ska gå hyfsat snabbt och lätt att laga maten när man har massa hungriga barn snurrande omkring sig.

Jag fryser fortfarande in små portioner i frystärningar trots att hon nu börjar bli stor. Detta är ett hett tips, särskilt inför sommaren. När man ska iväg på utflykt är det bara att plocka fram den mängd man behöver och trots sommarvärme så hinner inte den frysta maten bli dålig trots att den inte innehåller en massa tillsatser och konserveringsmedel. På detta sätt har man alltid nyttig och vällagad mat utan tillsatser att förse sig av.

En annan fördel är att vi aldrig slänger mat. Blir det för lite mat kvar för vanlig matlåda så mosar jag bara ihop det med olja, fryser in till minstingen och märker upp i små lådor. Bra på alla sätt. Släng inte maten!

Avslutar med tips på hennes favoritmellanmål som fortfarande är Risifrutti, hon verkar aldrig tröttna på det. Gör det fortfarande enligt detta recept, nu med den mindre mängden yoghurt då hon nu förstås kan äta mycket fastare mat. Och ibland på soygurt istället för havrebaserad. Tycker faktiskt det blir godare, och det funkar ju om inte sonen ska äta av det.

Annonser

5 Comments on “Matracet till de små – lite tips om barnmat

  1. Pingback: Mer vegetariskt till barnen | Vego Eco

  2. Pingback: Grön mat hos barnfamiljer | Vego Eco

  3. Pingback: Sluta slänga – gör en pizza enligt pizzamodellen | Vego Eco

  4. Pingback: Snälla, sluta slänga | Vego Eco

  5. Pingback: (Kli)mat-smart, att vara smart med mat | Vego Eco

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: