Matracet till de små – lite tips om barnmat

Det finns ju massor av sätt och recept och vägar att gå för att ge sina barn mat. Jag tänkte jag kunde dela med mig om hur jag gör.

Fick en kommentar på inlägget om att min sons näringsintag var bra och när jag började skriva ett svar på det så blev det så långt att jag tänkte att jag gör ett inlägg om det istället. Dessa tips funkar ju oavsett vilken typ av kost man väljer.

De allra första smakportionerna har varit de klassiska grunderna som potatis, palsternacka, morot, sötpotatis, majs och ärter etc. Jag har kokat dem för sig i osaltat vatten och sedan gjort lös puré tillsammans med bröstmjölk. Har en inte bröstmjölk går det bra att ta vattenavkoket, men tillsätt då fett. Fryser sedan in detta som små istärningar så att det finns som lagom portioner.

Örter bra kryddstart

När barnet blivit lite större och vant sig vid detta och det är dags för lite mer mat har jag helt enkelt ökat mängden ”istärningar” och då kombinerat ingredienser så att det mer och mer liknar en komplett måltid, till exempel potatis, bönor, broccoli med mera.

I början har jag givit detta helt okryddat då dessa nya smaker har räckt som det är, men har sedan börjat krydda lite grann och då främst med örtkryddor som basilika, mynta och oregano. Lite peppar senare kanske, men aldrig salt. En annan ändring är att jag även gått över från bröstmjölk till olja, plus kokvatten eller grädde om det behövs för konsistensen. Med dessa kryddor så har det smakat milt men ändå gott. Mina barn har i alla fall ätit glatt så det verkar som att den kryddsättningen är ok.

Samma mat till alla

När en har kommit så här långt så kan en gå över till att göra puré av den mat en själv äter. Allt vi lagar till oss själva har jag tagit en liten portion av, mosat med stavmixern tillsammans med olja. Dock kan tilläggas att jag då inte saltar vår mat när jag lagar den utan saltar själv vid bordet och som sagt, glöm inte att tillsätta olja. Dels för fettintaget men även för att göra konsistensen lite lösare. Och då får en ju smakrik mat och en komplett måltid till sin lilla.

Vad jag har lärt mig är det enda som barn under ett år inte ska äta spenat och honung (har jag glömt något?). Honung har jag aldrig i maten och de gånger vi äter spenat har jag helt enkelt givit henne något annat. Enkelt fixat genom att ta fram några av de tärningar som finns i frysen.

Alla recept jag lagar är väldigt ”barnvänliga”, ett uttryck jag egentligen inte gillar då jag tycker att barn och vuxna kan äta samma sak. Detta är väl snarare en term som passar för den vuxna då jag vill att det ska gå hyfsat snabbt och lätt att laga maten när man har massa hungriga barn snurrande omkring sig.

Smidig utflyktsmat

Jag fryser fortfarande in små portioner i frystärningar trots att hon nu börjar bli stor. Detta är ett hett tips, särskilt inför sommaren. När en ska iväg på utflykt är det bara att plocka fram den mängd en behöver och trots sommarvärme så hinner inte den frysta maten bli dålig trots att den inte innehåller en massa tillsatser och konserveringsmedel. På detta sätt har en alltid nyttig och vällagad mat utan tillsatser att förse sig av.

En annan fördel är att vi aldrig slänger mat. Blir det för lite mat kvar för en matlåda till en vuxen så mosar jag bara ihop det med olja, fryser in till minstingen och märker upp i små lådor. Bra på alla sätt. Släng inte maten!

Risifrutti – favoritmellis

Avslutar med tips på hennes favoritmellanmål som fortfarande är Risifrutti, hon verkar aldrig tröttna på det. Gör det fortfarande enligt detta recept, nu med den mindre mängden yoghurt då hon nu förstås kan äta mycket fastare mat. Och ibland på soygurt istället för havrebaserad. Tycker faktiskt det blir godare, och det funkar ju om inte sonen som är allergisk mot soja ska äta av det.

5 kommentarer på “Matracet till de små – lite tips om barnmat

  1. Pingback: Mer vegetariskt till barnen | Vego Eco

  2. Pingback: Grön mat hos barnfamiljer | Vego Eco

  3. Pingback: Sluta slänga – gör en pizza enligt pizzamodellen | Vego Eco

  4. Pingback: Snälla, sluta slänga | Vego Eco

  5. Pingback: (Kli)mat-smart, att vara smart med mat | Vego Eco

Lämna ett svar

%d