Grön mat hos barnfamiljer

I senaste numret av Mama så lyfter man fram den gröna maten som fenomen bland barnfamiljer. Fler kvinnor i barnafödarålder väljer bort kött och låter sina barn växa upp på vegomat. Nutritionisten Åsa Stridlund som är intervjuad i reportaget är imponerad av föräldrarnas ambitioner och kunskaper. 

Jag tycker det är toppen att det lyfts fram att fler och fler går över till en vegetarisk kost och att det även framkommer att det är helt ok. Jag har fått många frågor och kommentarer genom åren och har även skrivit en del om det här tidigare, ett handlade just om huruvida näringsintaget var ok eller inte. Något föräldrar till barn som äter kött sällan behöver ställas till svars för. Och kosten är absolut tillräckligt näringsrik om man äter varierat, något som självfallet gäller alla. Se till att komplettera med D-vitamin under vintertid och omega som är svårt att få i sig tillräckligt av. Flytande omega-3 med cintronsmak finns t.ex. hos Veganlife som i alla fall hos oss är lätt att få i barnen. 

Vad jag upplever att många föräldrar oroar sig för, eller som bekymrar dem, är snarare omvärldens syn på dem och de pikar som kommer haglande. Är man nybliven förälder kan detta givetvis vara väldigt jobbigt, något jag själv fått erfara. Stå på er om ni vill ge era barn vegmat och fråga runt. Vi är många som gör det! Det värsta är tyvärr inte när barnen är små utan när de blir större då de börjar förskolan och vilka problem man kan stöta på där. Det verkar vara ett lotteri hur bra man blir emottagen som ”grönt barn” på förskolorna runt om i landet. Kanske läge att titta på i nästa reportage Mama? Bra att ni tog upp detta, det hjälper de som är osäkra och behöver lite stöd på vägen. 

En del tycker det är svårt att gå över från amning och börja ge mat. Några tips om hur vi gjort när de var små finns här

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: