Vaniljbullar med choklad

Min dotter började prata om vaniljbullar när vi var ute idag. Blev så sugen på det att jag blev tvungen att baka det när jag kom hem. Tänkte att vanilj och choklad skulle passa bra ihop, så jag testade och det funkade fint.

Jag bakade dem enligt traditionellt recept på degen:
Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl vaniljsocker
Kakaonibs till garnering
Smält smöret och häll på mjölken, värm till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken och häll över lite av degspadet. Lös upp jästen och häll sedan över resten av degspadet. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ca 2/3 av mjölet. Knåda degen tills den blir slät och tillsätt sedan det mesta av mjölet, spar lite till utbakningen. Kör i maskin eller knåda för hand tills degen är fast och släpper bunkens kanter. Låt jäsa till dubbel storlek.
Knåda degen ordentligt tillsammans med resten av mjölet. Kavla ut, bre på den ihoprörda fyllningen och baka till den form på bullar du föredrar. Låt jäsa i ca 20 minuter.
Pensla med havremjölk och strö på kakaonibs. Grädda i ugnen i ca 10 minuter i 250°C.

Jag tänkte det skulle vara gott att blanda choklad och vanilj, vilket blev helt ok, däremot lossnade en hel del av dem efter gräddning. Ett tips är att lägga på dem omedelbart efter man penslat med mjölk och till och med trycka till dem lite. Det är ju trevligt om de håller sig kvar efter gräddning.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: