Grädd- och jordgubbstårtor

De flesta vill väl ha jordgubbar när det närmar sig sommar. Skolavslutningar och midsommar är sannerligen dess högtider skulle jag tro. Till förra veckans skolavslutning valde sonen detta och det var vi inte ensamma om. Vi gjorde även en annan variant till kvällen för att fira dagen lite extra.

De flesta har väl sina egna favoritingredienser. Vår är vaniljkräm, det har vi nästan alltid i när vi gör tårtor. Här är ett par tips enligt de vi gjorde på avslutningen och som passar synnerligen väl till midsommar.

Grädd- och jordgubbstårta, ingredienser:

En hög tårtbotten, delad i tre delar (till exempel detta från boken Tårtor och cheesecakes)
ca 1,5 dl vaniljkräm
3 dl grädde
ca 1,5 dl hallonsylt
färska jordgubbar

Vispa grädden riktigt pösig. Blanda ihop vaniljkräm med hälften av grädden och bred ut på det första lagret. Lägg på nästa botten och bred på hallonsylt. Täck undersidan av locket och lägg på det ovanpå med grädden mot hallonsylten. Garnera tårtan med resten av grädden och toppa med jordgubbar.

Tips: koka gärna din egen hallonkräm, hallonsylt är ett snabbt och enkelt latmanssätt, men funkar hur bra som helst.

Banan- och jordgubbstårta:
Den här tårtan blir löjligt god i all sin enkelhet. Tar bara några minuter att göra. Såvida du har förberett lite vaniljkräm, så att den har hunnit svalna.


Ingredienser:
1 tårtbotten (utgick från detta recept, för en högre tårta med fler lager kan en mindre form användas)
50 g margarin
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl kokhett vatten
ca 1,5 dl vaniljkräm
1 stor banan
1,5 dl grädde
färska jordgubbar

Smörj och bröa en form med avtagbar kant. Ca 21 cm för två delar. Smält margarinet. Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner margarin och det heta vattnet till en jämn smet och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 35 minuter. Testa med provsticka som ska vara torr när den är klar.

Låt bottnen svalna helt innan den delas, gärna över natten. Bre sedan på vaniljkräm och skiva bananen över. Lägg på locket, garnera med grädde och jordgubbar.


Två löjligt enkla men även fånigt goda tårtor. Kan knappast gå fortare än så att göra en riktigt god sommartårta som de allra flesta faktiskt tycker om. Och när det går så lätt är det ju inga problem att göra en till om den första skulle ta slut för fort… Det gjorde den för oss.

Och glöm inte djur och natur, använd bara vegetabiliska alternativ!

5 kommentarer på “Grädd- och jordgubbstårtor

  1. Pingback: Bästa jordgubbstårtan? | Vego Eco

  2. Pingback: Halloncheesecake under utveckling | Vego Eco

  3. Pingback: Gräddtårtor med björnbär, hallon och jordgubbar | Vego Eco

  4. Pingback: Midsommarmat | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: