Igår började jag jobba igen, nu är min härliga semester slut. Men innan dess var vi på besök på min pappas kolonilott. Barnen var överlyckliga över att kunna frossa totalt i hallon. Fanns massor! Även rejält med rabarber, stora sådana också till minstingens förtjusning.

En ny kompis.
Det fanns också vinbär i mängder! Det var bara att plocka och plocka och ändå verkade det finnas lika mycket kvar på buskarna. Vad som kraftigt förvånade mig var att jag tyckte om att plocka bären. Visst, vansinnigt roligt var det väl inte, men jag gillade det ändå någonstans. När jag var liten hade vi vinbärsbuskar på tomten och jag avskydde dem! Verkligen avskydde. Bären var äckliga och tråkigare göra än att plocka dem gick inte att komma på. Men man ändras tydligen. Nu uppskattar jag förstås det färska, närodlade, nyttiga och det trevliga att kunna laga något gott.

Det mesta av hallonen gick åt till hallon- och glassfrossa på kvällen men jag har nu massor av rabarber och svarta vinbär i frysen. Frågan är vad jag ska göra med dem? Jag har gjort en sats rabarbermarmelad redan, vad mer? Vinbären tänkte jag göra saft av, kanske gelé, men har aldrig gjort det och måste ta steget att kolla upp vad jag behöver. Jag vet inte hur många timmar jag suttit på bänken bredvid spisen när jag var liten och tittade på när farmor kokade saft. Jag kan nästan känna doften än. Det är härliga minnen.
Vego Eco




Mitt bästa vinbärstips är min fantastiska paj med choklad och frukter: http://vegologi.blogspot.se/2011/07/vinbarspaj-med-frukter-och-choklad.htmlDen är så god att jag knappt gör nåt annat av mina vinbär, men egentligen borde väl jag också sylta och baka annat också…Jag har förresten en hel del rabarber-recept också, både desserter, sallader och varmrätter.
GillaGilla
Tack för tips Rasmus! Pajen verkar fantastisk! 🙂 Ska kolla in fler recept, särskilt rabarber. Tack!
GillaGilla