Köttfri dag i skola och förskola

Jag har funderat en hel del på maten som våra barn får i skola och förskola. Jag har ju gjort en del inlägg om det tidigare men vad jag funderar på nu är just normen – det ”självklara” med animalier. Hur kommer det sig egentligen att den ”ordinarie” maten ska vara animalisk? 

Med tanke på hur stor påverkan animalisk förda har för vårt klimat (för att inte tala om alla djur som far illa inom industrin) så förstår jag inte att det fortfarande är så att det är det ”rätta”. När miljövänligare alternativ finns, varför kan inte dessa serveras i större utsträckning då?

Tillgänglighet

Ta ett så enkelt exempel som smöret man serverar till smörgåsen. De allra flesta skolor och förskolor jag stött på serverar alltid Bregott. Det mjölkfria alternativet som allergiker eller veggos får äta, det brukar stå vid sidan, vanligen i köket eller på en vagn en bit bort. Inte lättillgängligt vid smörgåsarna till för alla att ta av. Jag vet vid det här laget att det finns massor av människor som gärna väljer det vegetariska alternativet om det finns, men att ställa det så otillgängligt, som att det vore något riktigt konstigt, annorlunda eller sämre, det gör knappast att fler tar av det.

Som på ett av mina barns avdelning, där finns just nu ingen allergiker eller anmäld veg och därmed tas inget alternativ till Bregott överhuvudtaget fram, men mitt barn vill hellre ha mjökfritt. På det här viset är det som jag förstått det på de flesta skolor och förskolor som inte har tagit ett aktivt beslut om någon annan sorts inriktning på verksamheten (t.ex. Waldorf som jag tror serverar veg).

Vad jag inte fattar är varför det ska vara Bregott i all oändlighet? Varför är det det självklara? Hur kan det ha blivit så? Borde det inte vara tvärtom, att det smör som de flesta kan äta – hur många är allergiska mot ett vegetabiliskt smör i jämförelse till hur många som är allergiska mot komjölk? Och återigen, klimatet. Det självklara och därmed normen är för mig självklar; det borde vara vegetariskt. Det har bara fördelar jämfört med det animaliska.

Två paket, ett tillgängligt för de flesta, det andra på helt annan plats.

Finns det något annat som ligger bakom detta? Arlas marknadsföring och intrång i skolorna är känt sedan gammalt, men har de någon ytterligare påverkan på inköpsbesluten på skolorna? Ni må kalla mig misstänksam, men det börjar lukta skumt, banne mig. Något för en grävande reporter att luska lite i?

Starka normer

Överhuvudtaget så är den animaliska normen i skolan väldigt stark, även om det nu börjar hända en del tack och lov. En skola i Landvetter har insett vikten av att man måste minska på framförallt köttet och har som steg ett börjat att t.ex. blanda ut köttfärssåsen med bönor, detta utan att barnen överhuvud taget märkte något.

Några bra kommentarer om det onödiga med att äta kött fem dagar i veckan finns i det här inslaget där Nicklas Skytt påpekar att barn äter för lite grönsaker och att det är för mycket fokus på kött, kött, kött. Han har därför inför två köttfria dagar på skolan. Man kan alltså klara sig utan kött TVÅ dagar…?

Köttfria måndagar i skolan

I oktober börjar förhoppningsvis Borgarskolan i Gävle med en vegetarisk dag inspirerat från Köttfri måndag, precis som S:t Olofsskolan i Sundsvall. Enligt rektorn så är det framförallt miljöargumentet som ligger till grund för beslutet.

Det finns förhoppningsvis fler exempel än dessa, tipsa gärna. Vad som dock är skrämmande i sammanhanget är denna djupt rotade övertygelse om att animalier ska vara normen. Precis som det på ett underhållande sätt togs upp i Tankesmedjan förra veckan så är det vissa som har väldigt starkt motstånd. Det märktes också synnerligen väl då Joel Borg tog det modiga beslutet att göra Way out West köttfritt, det blev väldigt aggressiva reaktioner.

Vad jag funderar på när folk blir så upprörda när man föreslår en minskning eller en fri dag är hur deras tankegång egentligen är? Det handlar ju inte om att man aldrig ska få kött, det är en minskning, en minskning som verkligen behövs. Att man då är så egocentrisk att man tycker att den egna smaken ska gå före både klimat och en stor mängd andra människor som aldrig tidigare fått välja, hur tänker man egentligen då?

Jag hoppas att normen kan luckras upp, att barn inte ska behöva gå en promenad för att få vegetabiliskt smör framöver. Och att minskningen av kött blir helt självklar. Låt oss hoppas på att många skolor följer efter redan nämna exempel.

Lämna ett svar

%d