Veggobomb från Way Out West

I förrgår släppte Way Out West sin veggobomb. Det är väl vad man skulle kunna kalla det med tanke på det enorma hallå som har blivit som följd av det. Det har snackats oavbrutet på Twitter och varenda nyhetsmedie har plockat upp nyheten.

Jag tycker det är bra, bra att det lyfts fram att det faktiskt går att göra saker vegetariskt. Nu visar det sig att det inte är bara vegetariskt utan det kommer att finnas lakto-ovo-vegetarisk kost så alla livrädda animaliekramare borde kunna en liten, liten dos att hålla sig i liv med tills de kan få sin köttfix när de lämnar området.

Området ja, det är ju det som gör det så larvigt att vissa blir så upprörda. Det är bara ett område det handlar om. Det är inte hela stan, det är bara att knalla ut och gå till närmsta korvmoj så är det klart. Hade man inte gått ut med detta tror jag till och med att dessa festivalbesökare mycket väl skulle kunna ha köpt t.ex. en gryta med biff och gillat det. Men det sedan visat sig att det var inte en oxe strimlad där i, utan det var soja. Ofta är det ju så att om man inte vet det så tänker man inte på det.

Ett annat exempel på denna trångsynthet; kött är ju ett tillbehör, eller hur? Woken de äter på närmsta thaiställe, med sina grönsaker, nudlar, sås och – ja vadå? Blir denna komposition alltså omedelbart oätlig om det inte är kött i utan ”bara” sojastrimlor och tofu? Nej, tror inte det. Men de vill få det att låta så. Att bönor, ris och grönsaker mm blir omöjligt att förtära utan tillhörande djur.

Vad jag reflekterat över i samband med detta är två saker. Dels den som är från besökarna/privatpersoner där det verkar som att de allra flesta är positiva och tycker att det är bra. Och sedan de som inte gillar och det är de som är riktigt obehagliga. Jag tycker inte att de är obehagliga för att de är emot något jag gillar, alla måste väl få ha sin egen åsikt i frågan. Nej, det är det att de är så aggressiva. Så fruktansvärt arga och brutala i sitt sätt att framhäva sin avsky mot detta. Det skrämmer mig faktiskt att vissa är det. Även om man ogillar något, varför måste man bli så aggressiv? Vad är det med kött som är så känsligt? Kan man inte bara säga att man inte gillar det och så är det bra så? Vissa har hävdat att det är diskriminering och andra irriterat tyckt det varit hyckleri att gå ut med detta så nära festivalstart.

Ärligt talat tycker jag faktiskt att det är lite läskigt med denna aggressivitet. Det verkar vara sånt oändligt hat som sipprar fram. Ett hat som pyr över deras självklara rättighet att alltid ha tillgång till kött. Varför är det så? Hur har denna attityd skapats? Varifrån kommer detta att det är en rättighet, till och med självklarhet, att man SKA ha kött?

Gällande medierna så har jag reagerat på att det inte är någon vad jag har kunnat hitta som har talat om maten i sig. Ingen har passat på att i sammanhanget tala om djuren eller titta på den stora variation och bredd det finns av vegetarisk mat som alternativ. Det har istället varit två saker, dels den redan nämnda, hur arga många blivit och istället lagt fokus på det. Här hade det verkligen varit ett perfekt tillfälle att då komplettera med info om vilka ”köttiga” alternativ det faktiskt finns att äta. För det verkar vara okänt för många. (Nej, inte reklam för något specifikt, utan fakta om olika närings- och proteinkällor).

Den andra saken som lyfts fram är miljön. Och det med rätta. Way Out West lade själva fram det som motiv och självfallet är miljön en väldigt viktig aspekt i det hela. Genom detta beslut så minskar festivalens totala miljöpåverkan med ca 20 %. Och här kunde man även gått ett steg till och närmat sig frågan kring djurindustrin. Men det gjordes inte så jag får återigen be alla att läsa böckerna Äta Djur och Matens Pris.

Att klimatet påverkas enormt av djuruppfödningen är så självklart att jag blir förvånad över att människor kan reagera så här. Jag respekterar om folk vill ha kött, men de borde å andra sidan kunna vara lite öppna och ärliga; stå för vad de äter, erkänna vilket lidande som ligger bakom och vilken belastning det är för miljön. Istället för att bli arga.

Den här bilden är från Djurens Rätt. Den säger en hel del, eller hur? Enkelt och tydligt. Och om man då inser vidden av det, en enda dag per vecka innebär 20 miljoner djur, då kan man ju bara föreställa sig vilken omfattande industri detta är. All uppfödning, allt djurfoder, alla transporter, alla utsläpp etc. Galet. Snälla, även om ni inte blir veg här och nu, var i alla fall så pass ärliga och inse konsekvenserna av vad detta ställer till med. Både för djur och miljö. Det är väl inte för mycket begärt?

4 kommentarer på “Veggobomb från Way Out West

  1. Pingback: Guldråttan till Way Out West | Vego Eco

  2. Pingback: Mjölkfritt på Way Out West | Vego Eco

  3. Pingback: Köttfri dag i skola och förskola | Vego Eco

  4. Pingback: Det kränkta köttet | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: