Älskade kött, oälskade planet

Skivat kött i rader

Tidigare i veckan visades programmet Älskade kött på Kunskapskanalen. För en gångs skull kom jag ihåg att sätta på ett program (nästan) i tid. Programmet ger en rak och enkel insikt om hur djurindustrin fungerar.

Utan att bara trycka upp massa vidriga bilder om hur fruktansvärt djuren har det, hur de plågas under sina liv i denna pengafokuserande industri, ger programmet kalla fakta som man inte kan förneka. Fakta som onekligen borde få vem som helst att sluta äta djur. Om inte helt så i alla fall minska kraftigt om man nu ”måste” ha vid vissa tillfällen. Som en bonde säger i programmet, förr åt man nötkött bara nån gång ibland, kanske till fest. Så är det knappast längre…

60 miljarder djur slaktas varje år för att föda oss människor. Räknar man om detta till miljötermer så innebär det att det krävs tio stycken planeter om man ska leva som i USA, i Europa tre stycken. Nu har vi inte fler planeter, modellen är omöjlig. Vi måste välja helt enkelt. Andra siffror som också påvisar denna galenskap är att 70 % av all majs som odlas i USA och 80 % av väldens samlade sojaproduktion (världens!) går till djurfoder.

18 % av växthusgaserna kommer från djurindustrin. Inte nog med att vi kraftigt har ökat vår konsumtion, de har även ökat på annat sätt också pga människans manipulation. Kornas metautsläpp var minimala när de åt gräs, när de började ges föda som majs och soja istället sköt de i höjden. Man kanske ska låta djuren äta det de är skapta för istället?

Ett annat problem är att produktionsmodellen som pågår kring denna industri skapar matbrist och ojämlikhet i fattiga länder. Foderkoncentrat har blivit ett hinder mot att kunna föda hela mänskligheten. 2/3 av all odlingsbar mark används till uppfödningen inom köttproduktionen.

Vattnet är ytterligare in intressant del i detta. Vatten är en bristvara på många håll i världen. Just nu arbetar Musikhjälpen med att samla in pengar för att hjälpa barn i slummen att få rent vatten. Att då tänka på att industrisamhället tar så stor del av denna vara till djurindustrin ter sig rätt så bisarr.

Några enkla siffror: för att föda upp 1 kg gris går det åt 4 900 liter vatten, till 1 kg nötkött 15 500 liter. Det är vad en människa skulle göra av med om hen stod i duschen ett år i sträck. Jämför man istället med vad man skulle kunna få för föda för det så kan man t.ex. få 160 kg potatis för motsvarande 1 kg kött.
Hela 45 % av allt sötvatten på jorden går till köttindustrin. 45 %!!!

Grafik från filmen Älskade kött

De som gillar hamburgare kanske skulle ta att börja tänka på konsekvenserna bakom denna. Eftersom tanken på djurens lidande inte verkar påverka så kanske man skulle ta att lägga in miljökonsekvenser och räkna in miljö och hälsa i priset. Gör man det borde en hamburgare kosta 200 dollar. Känns som ett bra pris?

Se det här programmet. Finns på UR Play.

6 kommentarer på “Älskade kött, oälskade planet

  1. Helt riktigt, förbjud import av all majs och soja.Dubbla antal nötkreatur som för hundra år sedan innan kraftfoder användes och avskaffa industriell svinuppfödning… Sen borde man minimera veteproduktion också såklart…

  2. Det var ju fint skrivet… Vad ska detta dubbla antal kreatur leva på då tro. Vadå dubbla…?

  3. Pingback: För människor, planet och djur: vegan | Vego Eco

  4. Pingback: Statistik om köttets inverkan på vår miljö | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: