Köttfria skoldagar i Nyköping

För inte så länge sedan kunde vi ta del av den sorgliga nyheten att man i Linköping inte längre ska få möjlighet att få helvegetarisk kost om man vill. Trots att kommunen själv säger att man ska ha möjlighet att få äta den man man av etiska skäl själv vill. Men som glädjande kontrast till detta går Nyköpings kommun åt ett mer positivt håll och kommer från och med vårterminen 2014 att införa köttfria måndagar

Bakgrunden till beslutet är en motion som går i linje med det övergripande målet om hållbar utveckling och att klimatpåverkan i måltidsverksamheten ska minska. Det är ju oerhört trevlig nyhet, låt oss hålla tummarna för att fler följer efter. Samtidigt nosade SN upp en förskola som serverar vegetariskt alla dagar. Jag skulle gärna ta del av fler sådana exempel. Känner ni till några så tipsa gärna. 

Och till er föräldrar som går i taket efter detta; tänk efter innan vreden stormar ut ur er. Nej, man måste absolut inte ha kött varje dag. Och redan innan detta träder i kraft får era barn, både i skolan och hemma hos er, mat utan kött utan att ni tänker på det. Det får de alla de där gångerna ni serverar pannkaka, inte orkar göra middag och det blir yoghurt och smörgås, eller alla de gångerna de inte gillar utan petar bort ”den äckliga fisken”och bara äter potatis. 

Så tänk istället på era barns hälsa och vad detta innebär i positivt bidrag till vår miljö, våra barns framtid, så kanske det inte är så upprörande. Snarare positivt. 

2 kommentarer på “Köttfria skoldagar i Nyköping

  1. Jag är tyvärr inte särskilt duktig alls på att tänka på miljön eller göra bra val för det… Men jag blev rejält upprörd över att läsa att linköpings kommun tar ifrån barn möjligheten att få äta vegetarisk kost! För mig är det mkt diskriminerande att religiösa anledningar godtas och kommunen stödjer, men ej vegetariska (vilket är så mkt bättre på hur många vis som helst). Linköpings kommun borde skämmas!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: