Glass åt alla

Det är precis vad boken med samma titel erbjuder. En bok full av recept, både gamla klassiska som vanilj och choklad, men även andra lite ovanligare eller till och med helt otippade. Och ”åt alla” syftar i detta fall på att just alla, inte beroende på smak, utan alla oavsett eventuella allergier eller matpreferenser, ska kunna äta glassen. 

Samtliga recept i Glass åt alla är framtagna utan ägg, en vanlig allergen som är fint att slippa från början. Och med mjölkprodukter är det såklart så att man väljer det som passar smak, hälsa och värderingar bäst. De varianter av grädde som främst används av författarna själva är Alpros Airy & Creamy och Carlshamns Luftig Visp. Men man väljer som sagt själv, mjölkprodukter har ju den finessen att det finns en uppsjö av ursprung att välja bland, där den som kommer från kon är vanlig allergen och onekligen en rejäl miljöbov. Så ni som är vana att göra glass och andra bakverk med animalisk mjölk, det är dags att testa andra alternativ nu!

Boken ger inledningsvis en del handfasta tips inför skapandet av glass, både för de som har och inte har glassmaskin. Därefter bjuds man på en kavalkad av olika smaker. Några av bokens kapitel är grön glass, fruktig glass och kryddig glass så ni förstår ju själva att den här boken på cirka hundra sidor har en del att bjuda på.

Jag har ännu inte hunnit testa alla recept men en hel del och genomgående är de tämligen enkla som även den mest ovane klarar av. Så en behöver inte skrämmas av de fantasifulla namnen, utan det är bara att köra. Inte ska en heller låta sig begränsas av de ibland lite udda ingredienserna. Vem trodde till exempel (inte jag i alla fall) att det skulle vara gott med glass gjord på grönkål? Men det är det kan jag lova och den har även blivit en av barnens favorit. Lite otippat.

Mango- och kokosglass, foto Vego Eco

Men som alltid är det en smaksak, allt kan inte passa alla i smaken men med detta utbud så kommer boken att göra skäl för sin titel även smakmässigt. Med hela sju olika recept på chokladglass och ännu fler med ”fruktig glass” så är det snarare att välja som är svårt. Jag bestämde mig för att slänga mina fördomar åt sidan och testa, även om jag i grunden är av den kanske något tråkiga sorten och föredrar vanilj- eller jordgubbsglass och har därmed fått njuta av en massa annat gott nu. Som till exempel redan nämnd med grönkål, men även rabarber samt mjukost (!). Sedan har jag förstås stött på något som inte passat min smak, men det är ju det fina med så många recept, någon glass åt alla. Snällare smaker för de som vill ha det, kompletterat med kryddiga recept som ”kardemumma & långpeppar”.

Äpple- och kanelglass, foto Vego Eco

Som summering så rekommenderar jag alla som är intresserade av att göra egen glass att skaffa denna bok. Men denna uppsjö av smaker så behöver man som start inte så mycket annat och varför inte, oavsett om du är van eller nybörjare, se till att göra glass på ingredienser som är fria från allergener och som inte bidrar till en försämring av miljön på samma sätt som animaliska ingredienser gör. Finns inget att skylla på när glassen inte blir godare av att använda något som försämrar.

Boken bjuder på en gedigen receptsamling, ska man se till utförandet så skulle man dock önska lite till om den ska stå sig i konkurrensen mot andra böcker ute på marknaden. För visst vill en att denna bok ska köpas av alla som vill göra egen glass. Inte bara de som letar efter mjölk- och/eller äggfria alternativ. Det är ju glass åt alla. Och en liten bonus för samvetet: intäkterna från boken går till Djurens Rätt som är de som ger ut boken. Det smakar ju också bra.

En kommentar på “Glass åt alla

  1. Pingback: Recept på vaniljglass | Vego Eco

Lämna ett svar

%d