Trendigt med hälsosam mat

Enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen så är hälsosam mat den viktigaste trenden enligt deras medlemmar. 62 procent angav i januari att hälsosammare alternativ var en av de tre viktigaste trenderna. I april förra året var siffran 47 procent rapporterar DN

Ett tydligt trendbrott skönjas alltså där konsumenterna är villiga att lägga mer pengar på att äta hälsosamt. Det låter ju verkligen som en bra trend. Hälsosamt för människa innebär ju ofta hälsosamt även för miljön då vegetabilier ofta får stå för en större del på tallriken i dessa sammanhang. Och som alla är väl medvetna om vid det här laget så påverkas klimatet inte alls så mycket som vid animalisk konsumtion. Denna medvetenhet hänger dessutom ofta samman med önskan om ekologiska varor.

Av den anledningen har jag svårt att förstå hur man i samma reportage kan lyfta fram animaliska mejeriprodukter som en del i detta. Livsmedelsverket rekommenderar att man ska minska sitt intag av dessa produkter och de är en stor miljöbov. Men jag antar att det handlar om Arla som en gigant på marknaden och därmed självskrivna i att få uttala sig i sammanhanget. Och den idoga hjärntvätt som vill få oss att tro att komjölk är livsviktig och kommer från naturen. 

En annan gigant på marknaden som hakat på den gröna trenden är Ica som satsar extra på sina gröna erbjudanden och recept. För att förenkla möjligheten att välja en grönare vardag märker de recept med minst en tredjedel frukt och grönt med en äppelsymbol. Så håll utkik efter den om du vill guidas in på en grönare väg. Och välj ekologiskt grönt!

 

Lämna ett svar

%d