Vegetarisk bönlasagne med "skinka"

En portion lasagne på en vit tallrik

Den här lasagnen är lättlagad, god och har en fin kombination av både färg och smak tack vare bönor och vegetarisk ”skinka”.

Ingredienser, ca 4 – 5 pers
1 lök
1 vitlöksklyfta
olja
1 förpackning krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 burk svarta bönor eller motsvarande mängd du kokar själv
salt och peppar
100 g skivad sk*nka
lasagneplattor, ca 9 st
Riven ost eller b-jästflingor

Sås:
6 dl mjölk
3 msk idealmjöl
3 msk margarin
1 krm muskot
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°C. Skala och hacka lök och vitlök, fräs den mjuk i olja. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljongtärning och låt småkoka i ca 10 minuter, gärna längre om du har tid. Skölj bönorna och tillsätt dem när det återstår några minuter att koka, salta och peppra.

Vispa ner idealmjölet i mjölken och lägg i margarinet. Koka upp under omrörning och tillsätt kryddorna. Låt sjuda några minuter. Skär skinkan i strimlor.

Lägg samman lasagnen, varva tomatsås, skinka, vit sås och lasagneplattor. Avsluta med vit sås och strö över ost eller flingor. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt gärna lasagnen stå minst fem minuter innan du tar av den så att den hinner sabilisera sig.

Servera med en god sallad.

Tänk på att använda bara vegetabiliska ingredienser om du vill göra en helt vegetarisk lasagne. För att vara snäll mot djur, miljö och de som är allergiska mot ägg och mjölk, se till att använda lasagneplattor som är äggfria, välj till exempel havremjölk till såsen, toppa med mjölkfri ost samt använd mjölkfritt margarin. Skinkan som använd i detta recept är från Astrid och aporna.

2 kommentarer på “Vegetarisk bönlasagne med "skinka"

  1. Pingback: Veckomeny 19 juni | Vego Eco

  2. Pingback: Veckomeny 25 september | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: