Earth Hour 25 mars – fem tips för klimatet

Lördagen den 25 mars kl 20:30 – 21:30 är det återigen dags för WWFs Earth Hour, världens största miljömanifestation. Det är elfte gången i rad den arrangeras och hundratals länder beräknas delta.

Inte bara under denna timma sker aktiviteter utan på flera håll i Sverige ordnar kommuner, företag, skolor och organisationer aktiviteter under Earth Hour – veckan i mars.

– Världens länder har i Parisavtalet enats om att hejda den globala temperaturökningen till väl under 2 grader. Det är ett historiskt beslut för människor, djur och miljö. Men nu krävs att löftena omsätts i verkligheten. Politiker, företag, städer och investerare måste fatta beslut som gör det enkelt att leva klimatsmart och hållbart. Vad som händer de närmaste åren är avgörande för att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer år 2030, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Klimatsmart med fem B:en

Årets manifestation sätter extra fokus på mat, konsumtion, livsstil och global rättvisa. Enligt WWFs Living Planet Report lever mänskligheten som om vi hade 1,6 jordklot till vårt förfogande och svenskarna som om vi hade på 4,2 jordklot. Många i världens mer fattiga delar har inte ens en halv planet att leva på.

Syftet med kampanjen i Sverige är inte minst att få folk att tänka klimatsmart året om. För att lyfta det brukar några B:en lyftas; bilen, biffen, bostaden och börsen. Senaste tiden har dock ett till B tillkommit, butiken, för att lyfta konsumtionsfrågan.

Gul cirkel med en vit kundvagn i med texten BUTIKEN under, skrivet i versaler

Mycket bra, allt vi konsumerar påverkar givetvis på olika vis. Både vad som konsumeras men även hur mycket. Att slösa har aldrig varit vettigt och kan vi börja tänka lite mer på vad vi faktiskt köper så bör vi kunna komma ner i konsumtion. Vi behöver inte handla bara för att det är billigt. Och är det väldigt billigt så finns det en baksida av det, det är billigt för dig men sannolikt inte för miljön eller den som varit med och tagit fram produkten.

Fem tips inför Earth Hour

  • Ät vegetariskt, gärna varje dag men även en dag i veckan är en jättebra start.
  • Åk kommunalt eller ännu hellre, gå eller cykla om det inte är för långt. Låt bilen vara det sista alternativet.
  • Smarta tips som gör din bostad och börs mer klimatsmart är att minska elanvändningen och att byta till förnybar el om du inte har det.
  • Minska utsläppen från ditt sparande och öka ditt klimatsmarta sparande. Be din bank om hjälp om du behöver – byt bank om de inte är lyhörda för klimatfrågor.
  • Konsumera klokare med cirkulära och digitala tjänster, välj ekocertifierade varor med kvalité framför “slit-och-släng-produkter”. Läs till exempel boken Den lilla svarta om textil- och klädindustrin.

Förra året deltog 84 procent av Sveriges kommuner i Earth Hour, kommer den siffran stiga i år? Du är väl med? Oavsett om du är det eller inte just den timmen, låt syftet med den följa med och inspirera dig till klimatsmarta val under året.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: