Kladdig prick-tårta

I helgen hade vi namnsdagsfika för ett par av barnen. Som brukligt är i vår familj så är det förstås den som ska firas som får välja. Han började bläddra i den kalasiga tårtboken Kalaskul Tårtor där det finns en hel del roliga saker att inspireras av.

Valet denna gång föll på ”Kladdig-massa-prickar-tårta”. En väldigt enkel tårta, som vi gör rätt ofta men här dekoreras den med godis för att liva upp det hela lite grann.

Ingredienser:
1 st kladdig chokladkaka, rekommenderar en mjuk variant, inte den typ av kladdkaka som ger en hård yta.
Glasyr:
50 g mjukt (mjölkfritt) margarin
100 g mjukost
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 msk varmt, starkt kaffe
Godis till dekoration, typ chokladlinser eller något annat favoritgodis som passar

Baka tårtan enligt ditt favoritrecept, låt den svalna och ställ gärna i kylen.

Glasyr:
Mät upp smöret i en bunke, tillsätt creamy spread, florsocker och vaniljsocker. Sikta ner kakaon och häll i kaffet. Vispa glasyren slät och bred sedan på den kalla chokladtårtan. Dekorera med chokladlinser, kul om barnen själva får göra sitt mönster.

Vi äter ofta choklad- eller kladdkaka här hemma, ibland gör vi även med glasyr men oftast en enklare variant på en blandning av smält smör och choklad. Den här glasyren är dock en mycket krämigare variant som är ljuvligt god! Receptet är inspirerat från det som finns med i boken med modifierat lite grann för att göra det mjölkfritt och inte lika sött då jag tycker att bokens 8 dl florsocker (!) är i mesta laget.

2 kommentarer på “Kladdig prick-tårta

  1. Pingback: Kalaskul att baka med barnen | Vego Eco

  2. Pingback: Enklaste tårtan i stan | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: