Frukost med matmode

Alpro bjöd i veckan på frukost med temat hållbart matmode. Nya produkter, recept och hållbar infallsvinkel även gällande klädmode. Så det handlade inte bara om vad som är modernt att äta.


Frukosten var underbar! Den nya yoghurten Citron-Lime är helt klart en ny favorit, härligt att äntligen få smaka den. Förutom den nyheten så fick man även smaka på de nya mjölksorterna kokos-, ris– och havredryck. Jag gillade dem alla även om havren var något sötare än vad jag är van vid från Oatlys dito, vilken är den havredryck vi brukar dricka. Risdrycken var över förväntan, har inte varit särskilt förtjust i rismjölk innan men denna gillade jag. Även kokosmjölken även om den inte kan ersätta drycken i mat på samma sätt som jag använder havre med tanke på sin sötma. Men just därför ett bra alternativ till bakning. Vilket bekräftades av efterrätten vi fick av Mattias Kristiansson, återkommer till det. Alla dessa drycker är dock utan tillsatt socker, bra där Alpro!


Dessa goda nyheter fick sällskap av nötter och färska bär, bröd, vegetarisk ost (wow, inte ofta man får det!) och kaffe. Väl avnjutandes allt detta presenterade Hanna Möller, produktchef Alpro tankar kring vikten av vegetarisk matkonsumtion och utveckling av deras produkter. Den största miljöpåverkan en konsument gör är genom mat och dryck som står för 30 procent medan hushåll och transport uppgår till 20 – 30 procent. Så det är verkligen av vikt att tänka på vad man äter! Enligt Naturskyddsföreningen så är just det främsta man som idivid kan göra att gå över till vegetabilisk kost. 

En ny trend som siktats är VB6 som jag helt missat. Det står tydligen för Vegan Before 6 och innebär alltså att man ska vara vegan fram till klockan sex. Twittraren Dyvia upplyste mig om att det är något som Mark Bittman initierat. Läste lite om det och det innebär tydligen att man är delvis vegan för att på så vis minska miljöpåverkan och förbättra sin hälsa. Han själv gick ner närmare 7 kilo på sex veckor och följande gick övriga värden som kolesterol ner. Detta bekräftar ännu en gång hur pass stor inverkan kosten har på vår hälsa och att animalisk kost har en mycket negativ inverkan. 

Så presenterades då nyheterna som enligt utlovad info var sex stycken. Fyra var ju redan presenterade, nya soygurten samt de tre nämnda mjölkdryckerna så frågan var då vilka som var de två andra. Svaret var tyvärr inte ytterligare någon smak utan en färsk mandeldryck och ny storlek på sojadryck och dessa hittar man alltså i kyldisken. Dessa har tagits fram efter förfrågan från konsumenter. Förvånande tycker jag som hellre skulle vilja se större förpackningar. När kommer soygurtarna i större förpackningar tro? 

Efter Hanna var det dags för Adrienne Collin som talade om hållbart mode, tipsade om plagg som är tänkta att hålla i flera generationer, kläder tillverkade av återvunnet material. Hon påminde oss också att tvätta på lägre temperatur för att skona miljön. Att tvätta i 30 grader istället för 60 grader ger en energibesparing på 50 procent. En hel del med andra ord. 


Alpros nya produkter och de miljövänliga modet sammanfördes sedan av Mattias som med sina bakverk bakade av Alpros nya produkter utseendemässigt matchade kläderna som visades. Man kan ju inte klaga på hans kreativa förmåga direkt! Blommig klänning fick sällskap av dessa underbart goda mannagrynskakor med kokostopping, garnerade med blommor förstås. 


En blå-turkos klänning matchades med grön mandeldrink med mönstrade sesamkex. Blå skjorta med kugghjulshalsband matchades av potatisbåtar med frasiga kugghjul (av potatis). Han är onekligen något alldeles speciellt denne kreatör! Gott var det också. 

En mycket informativ och trevlig morgon tackar jag Alpro & co för, mätt efter att fått gott i magen och glad över att få höra hur företag tar ansvar och går den miljövänliga vägen. Härligt! 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: