Bröd med tillsatser

Oavsett om man brukar baka sitt bröd själv eller inte så händer det väl då och då att man ställs inför att äta köpt bröd. Då står man där och snopet konstaterar att man inte vet om man kan äta det eller inte pga tillsatserna. 

Jag har sedan tonåren vant mig vid att alltid läsa innehållsförteckningar och att ringa till leverantörer. Otaliga gånger har man muttrat ilsket om företagens lathet att inte skriva ut vad tillsatserna har för ursprung, om de är animaliska eller vegetabiliska. Och inte har jag vågat lita på de svar man får alla gånger, inte någon längre tid i alla fall. Rätt vad det är kanske tillverkaren ändrar sig och använder sig av något annat ursprung. 

För några veckor sedan (jag vet, jag ligger en del efter på nyhetsfronten just nu) så presenterade Pinto en ordentlig genomgång av just detta vilket var trevlig läsning. De har kontaktat de flesta brödtillverkar och av de 17 tillfrågade företagen så var det ingen som använde animaliska tillsatser. Frida Wellin, kommunikatör på Axfood säger att det skulle vara dyrare att utvinna ur animalisk källa vilket kanske kan förklara varför det inte används. Pengar brukar ju styra. 


Fazer och Skogaholm säger att frågan om emulgeringsmedel är något de får ofta och därför skriver ut att det är vegetabiliskt på förpackningarna numer. Det tackar vi för! Borde ha gjorts sedan länge kan man tycka, alla dessa år av samtal till olika tillverkare borde inte behövas, men de har alltså givit resultat. Av Pintos reportage att döma ska vi inte längre behöva oroa oss för animalier i brödet mer. Goda nyheter, i dubbel bemärkelse. 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: