Importkött, resistenshot

En sprita vid medicinbehållare

Idag uppmärksammas antibiotikaresistensen av en veterinär och en medicinprofessor i DN. För en månad sedan tog man också upp detta och nu görs det alltså igen. Bra att man belyser detta allvarliga problem, förhoppningsvis hjäper det till att få folk att förstå allvaret. 

I debattartikeln påpekar författarna att i USA kommer minst 2 miljoner nänniskor kommer att insjukna och 23 000 personer dö av resistenta bakterier varje år. Enligt EU:S smittskyddsinstitut är den årliga kostnaden för antibiotikaresistens 1,5 miljarder euro – bara i EU. Och antalet dödsfall 25 000 personer.

Skrämmande siffror och dessvärre kommer det bara att bli värre om man inte gör något åt detta. Till de mänskliga sjuk- och dödsfallen tillkommer dessutom ett omfattande lidande bland de miljontals djur som detta i grunden handlar om. I stora delar av världen är det tillåtet att använda antibiotika till djur för att de ska växa snabbare och producera mer kött. Om djur fick växa i sin naturliga takt i en bra miljö skulle inte detta behövas. Att människor fått för sig att de har rätt att plåga djur och därtill samtidigt äventyra tusentals människoliv för att man ska äta animaliskt protein är rent befängt. Smartare än så borde väl ändå människan vara?

Diagrammet i artikeln visar hur enorma skillnaderna är. Sverige ligger med sina 14 milligram per kilo lågt i jämförelse men ändå mer än tre gånger mer än Norge. Dags att både politiker och konsumenter sätter sig in i vidden av detta problem och kräver förändring.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: