Dumpstring och matsvinn

Massor av röd-gröna äpplen, något kantstötta

Matsvinn är något enormt provocerande. Jordens resurser är absolut inte oändliga och människor svälter på många håll. Att det då slängs massor av mat är inget annat än vansinne.

Det har på senare tid kommit en del företag som vill ta vara på detta på olika sätt. Intermarché som säljer ”fula” grönsaker som rensats bort för att de inte har perfekt form, slaktrester används till buljong eller företag som arbetar för välgörande ändamål.

Men detta räcker inte, i synnerhet inte när det verkar vara en så grundläggande tolerans för att slänga mat. Ofta hör jag föräldrar säga till sina barn att de kan slänga och ta annat om de inte gillar, hur man systematiskt slänger mat som närmar sig bästföredatum etc. Att inte alls tänka på hur man tar tillvara på maten är tragiskt och dumt. Somliga är fåniga nog att visa sin status via slängandet, man motiverar det med att ”jag har råd att köpa nytt”. Men även om individen har råd, har planeten det? Och vad är det som får dessa individer att själva sätta sig över naturens tillgångar och ge sig själv tillåtelse att slösa med dem? Och lära sina barn idiotin att slänga?

Individer, eller konsumenter, står för en stor del av svinnet men även leverantörer och grossister står för en betydande del. När företag som Intermarché kan startas säger det en del om vilka mänger som slängs redan innan de når våra butiker. Men sedan då, är det slut då? Knappast. Resursslöseriet fortsätter och detta kommer starkt till uttryck i ett långt reportage om dumpstrande i senaste numret av Hunger.

Det är ett intressant och mycket läsvärt reportage som dessvärre framkallar en mängd negativa känslor. Vanmakt, ilska, frustration… Att sådana mängder mat bara slängs bort är förfärligt. Läs och förfasas över hur sjuka mängder prima föda som slängs, både innan och efter den nått butiken.

Ur artikeln om dumpstring i magasinet Hunger

Även om grossister och butiker är en stor bov gällande matsvinn så är ändå individens ansvar stort. Förutom att vi kan se till att höja våra röster för att komma tillrätta med det borde alla se sig om i sitt eget kök. Sluta säga till era barn att det är ok att slänga mat och ta tillvara på den mat ni köper hem. Det är ju ändå så att precis som man tar upp i en annan artikel om dumpstring i Kollega; butikerna tjänar onekligen på att vi köper hem 20 – 25 procent mer än vi behöver. Sluta med detta och be era butiker att göra detsamma. Konsumenten har makt, se till att använda den rätt!

Vill du bli lite mer insatt i dumstringens värld och samtidigt få en hel del fakta kring livsmedelshanteringen i butiker så rekommenderas verkligen Hungers artikel. Man vill å ena sidan inte göra annat än smyga runt butiker på nätterna men å andra sidan banka något hårt i huvudet på alla som slänger mat.

6 kommentarer på “Dumpstring och matsvinn

  1. Tjo, vet inte om du fick något meddelande om mitt svar men har nu lagt in de amerikanska måtten på tårtan 🙂

  2. Pingback: Förbud att slänga mat | Vego Eco

  3. Pingback: Äntligen knasiga grönsaker | Vego Eco

  4. Pingback: Minska matsvinnet med knasiga grönsaker | Vego Eco

  5. Pingback: Inspiratörer för hållbar livsstil 2016 | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: