Mera vego till barnfamiljen

Mat och barn är ett ämne som går att diskutera hur länge som helst tror jag. Att hitta maträtter som faller de små i smaken är inte alltid det lättaste.

Sara Ask och Lisa Bjärbo har skrivit Boken Mera vego : mat för hela familjen som förhoppningsvis ska hjälpa en bit på traven. De skriver att boken är för dem som sneglar bort från köttdisken och vill äta mer vego men även för dem som redan lagar vegetariskt och vill ha nya uppslag.

Om en ska utgå från att barnvänlig mat är sådan som går hyfsat snabbt att laga och är snälla i smak får man lov att säga att boken är en fullträff. Boken är indelad i tillagningstid och i slutet kommer en del mer avancerade rätter som tar längre tid att tillaga som dumplings och vårrullar. Men till största delen är det snabbt och enkelt som gäller. Sida efter sida ges recept på rätter som är precis så enkla anrättningar att de accepteras av även de små munnar som finns här hemma.

Det är en blandning av pastarätter, falafel, pannkakor och soppor mm. Några rätter finns givetvis som inte alls går hem här, men så är det ju med all mat. Alla gillar inte allt. Men överlag så är det en bok där de allra flesta recept faktiskt fungerar. Inte bara när man sitter i soffan och bläddrar vilket jag ofta tycker man upptäcker när man väl står där och ska laga.

Pasta Rosso, fotograf Ulrika Pousette

Till rätterna finns också några brödrecept som även de är tämligen lätta och snabba att baka. Enkla skapelser att ha till soppan eller grytan, även många röror att ha till. Dessa innehåller dock ofta animalier, precis som en del av rätterna. Detta kompenseras av att de har en vegansymbol under recepten som berättar om det är veganvänligt och med tips på hur du kan byta ut det animaliska. Men varför väljer man då inte från början vegetariskt alternativ när man ändå gör en bok om vegetarisk mat? Synd.

Här och där får man även små tips på vitaminer och tips på att få i sig viktiga näringsämnen. Inte något uttömmande men små hintar här och där.

Om en tar boken för vad den är, riktad till barnfamiljer, tycker jag det är en väldigt bra bok. Då mina små här hemma föredrar ”klassiska” rätter som korvstroganoff och spagetti med färssås som så många andra barn och dessutom lite kinkiga gällande kryddor och ”konstiga” saker (läs grönsaker) så är detta rätter som faktiskt fungerar. Det är lättlagat och även lättläst utan krusiduller vilket gör att man med lite tur även kan få dem att hjälpa till att laga maten. Och det är ju en vinst det med!

SparaSpara

3 kommentarer på “Mera vego till barnfamiljen

  1. Pingback: Första hjälpen vid matbordet | Vego Eco

  2. Pingback: Att tänka på vid vegansk kost | Vego Eco

  3. Pingback: Vegomat för hela familjen | Vego Eco

Lämna ett svar

%d