Minska på plasten, använd tygpåse

Den enorma konsumtionen av plast är något vi behöver minska på. Ett företag som nu vill dra sitt strå till stacken är butikskedjan Indiska som i sin vilja att förändra börjar att ta betalt för sina påsar. På detta sätt vill de bidra till ett ändrat beteende hos kunderna och få dem att välja bort dem när de handlar. 

Påsarna förändras för att vara mer miljöanpassade, de består av 25 procent ostronskal, en biprodukt från produktion av ostronsås. Resterande 70 procent består av återvunnen plast. Kan inte påstå att jag gillar den animaliska delen men förhoppningen står till att det är ett första steg i deras utveckling och att nästa uppdaterade miljöpåse kommer att vara ännu bättre. 

1 – 2 kronor ska påsarna kosta beroende på storlek och överskottet kommer att gå till Naturskyddsföreningen som i sin tur styr dem till att stödja arbetet med att informera om farliga kemikalier i vardagsprodukter. Ett prioriterat område där är Operation Giftfri förskola. Indiska har ett eget projekt de kallar We fight for Change där de fokuserar på hälsa, miljö, rättvis handel och vatten bl.a. Just vatten är något som de aktivt arbetat för att hitta miljömässiga förändringar för men även ett led i att förbättra villkoren för kvinnor. Mer om det finns att läsa här

Personligen har jag alltid en tygpåse i väskan och tar därmed inte några plastpåsar när jag handlar, vare sig de är gratis eller inte. Ett enkelt sätt att spara mycket på miljön. Hoppas att initiativet från Indiska gör att fler kommer på hur enkelt det är att göra miljöbesparande förändringar. 

 

4 kommentarer på “Minska på plasten, använd tygpåse

  1. Bra grej. Hoppas även att fler går i Gudrun Sjödéns fotspår. Att man FÅR en tygkasse som man sedan kan använda till en massa annat. Om man nu inte redan har med sig en sedan tidigare 🙂

  2. Roligt att ha hittat hit. Jag lider av klimatångest 😉 och gör vad jag kan. Tygpåsen ligger alltid i väskan. Vegetarian har jag varit i ungefär halva mitt liv, men min familj är allätare. Så klart blir det mycket vego hemma!

  3. Det visste jag faktiskt inte. Tror dock att det kan hjälpa att hålla nere konsumtionen genom att inte låta det vara gratis. Och i detta fall går pengarna till något gott vilket är bra.
    Jag gör som du nämner, har med mig en tygkasse. Alltid bra att ha till hands. 🙂

  4. Välkommen, kul att du hittat hit! 🙂
    Samma här, gör man vad man kan – alla kan göra något – så är det en god start. Det är förstås mycket bra med vegomat, säkert blir din familj påverkad och går förhoppningsvis över mer och mer till vego de med.
    Jag har också alltid med mig en tygkasse, enkelt och bra! 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: