Konsumerar vi vår planet till döds?

Det är titeln på ett seminarium förra veckan där WWF presenterade sin rapport Living Planet Report 2014. Detta gjordes av Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck hos WWF.

Att vi är beroende av en levande planet kan låta självklart men onekligen lever vi inte riktigt som att vi förstår det. Det är naturen som utgör grunden för ett fungerande samhälle med fungerande ekonomier. Idag lever vi som att vi har 1,5 planet, inte bara en och detta främst på grund av våra koldiokidutsläpp.

Vad är priset?

Vad kostar vår överkonsumtion? Carina talade inte om det i pengar utan i arter som inte går att värdera ekonomiskt och miljöförändringar som höjda havsnivåer och minskade skördar.
Mängden djur har minskat med hälften på 40 år och orsaken är vårt ekologiska fotavtryck som har fördubblats sedan 70-talet. Värst bland länderna är Kuwait och bäst är utvecklingsländer som Eritrea och Östtimor.

Ur rapporten Living Planet Report 2014, WWF

Sverige då? Svenskar har ju en tendens att anse sig vara duktiga på återvinning och rent allmänt rätt så miljövänliga. Vi ligger på tionde plats, det är alltså bara nio länder i hela världen som är sämre än oss. Bedrövligt minst sagt. Om alla människor i världen hade samma fotavtryck som vi skulle vi behöva 3,7 planeter. Anledningen till att vi är klimatbovar beror på tre stycken B: bilen, biffen och bostaden. Dessa tre områden orsakar enorm miljöpåverkan och måste ner. Som det är nu så har vi haft en ökning av köttkonsumtionen på 40 procent sedan 90-talet. Kött som kräver mellan 5 – 20 gånger så mycket yta, vatten och orsakade utsläpp jämfört med vegetarisk kost.

En i publiken blev riktigt förvånad över vilka miljöbovar svenskar är. När ska detta gå fram? Ingen kan längre hävda att information om att kött och mejerivaror är det sämsta du kan konsumera ur klimathänseende inte kommuniceras. Det är dags att folk vaknar och tar sitt ansvar. De som hävdar sin rätt till köttet bör se tillbaka, det är inte många år sedan vi alltså konsumerade nästan hälften så mycket som idag, mycket skulle alltså vinnas på att bara minska till hur det var för några ynka år sedan.

Kosten som klimatpåverkare

Mat är därmed en av de viktigaste och mest effektfulla saker vi kan ändra på för att förbättra vårt fotavtryck. Ica var på plats för att tala om deras initiativ för klimaträtt och hälsosam konsumtion där deras strategiska prioritering är att vara ledande inom ansvarsfullt företagande. Maria Smith påpekade igen – det verkar man alltså inte kunna göra för mycket – att för att göra skillnad ska man äta mer vegetarisk mat. Certifierad och varierad mat, släng mindre och ät mindre kött. De vill inspirera och göra det lätt att välja rätt och fokuserar på ekologiskt vilket givit resultat. Förra året ökade den ekologiska försäljningen med 55 procent.

Ica har historiskt tyvärr varit extremt köttiga får man lov att säga. Deras recepttips innehåller nästan alltid kött eller åtminstone animalier, är det något som utges för vegetariskt så visar det sig oftast att det inte är det utan innehåller både ägg och mjölk samt kompletteras med kommentarer som att vill du festa till det lite så kan du lägga till kött/fisk…

Nu kan vi förhoppningsvis få se ett större ansvar från Ica här. De lanserade för något år sedan Ta ett grönt år där de märker recept som har minst en tredjedel frukt eller grönt med sin symbol. Även deras förra nummer av Buffé var en trevlig läsning ur klimatsynpunkt, massor av info och recept på lakto-ovo-vegetarisk eller vegetarisk mat samt tips på hur du klimatanpassar dina recept. Bra men samtidigt gör de det så extremt på det viset. Det gäller att de nu fortsätter att ha denna typ av recept framöver. Inte märka ut det, många är motståndare och köttkramare, de brukar vända sig bort när det blir för uttalat. Om man istället integrerar det i det redaktionella och ser det som något naturligt och självklart framöver utan fåniga kommentarer som att man kan festa till det genom att lägga till kött, då tror jag att man kan komma en bit framåt.

Nytt klimatprojekt

Ica kommer att starta klimatprojektet Klimaträtt som är en förlängning av One tonne life ”men gånger hundra” som Maria uttryckte det. Det ska inspirera deltagare att göra förändringar. I det förra så innebar det inga komfortförändringar, man uppoffrade inget. Nu är det dags att gå lite längre och med en app som ger feedback på sina konsumtionsval så ska man få återkoppling och inspiration.

Tanken var att det skulle finnas tämligen gott om tid till frågor efteråt men tyvärr blev det inte så. Några få frågor hanns med, bland annat var det en person som undrade gällande soja. Soja som orsakar enorma skövlingar av regnskog gör att en del tror att de gör något dåligt om de äter t.ex. en sojakorv. En del till och med tror att det på grund av sojans dåliga rykte är sämre att äta sojakorv än en gjord på djur. Så är det inte. Sojan orsakar denna påverkan på grund av enorma odlingar men dessa går inte till oss människor utan till de djur vi äter upp. Så väljer man animalisk korv så bidrar man på sätt och vis dubbelt, du äter djuret som orsakat mycket utsläpp på olika vis, däribland soja som äts av mängder av djur runt om i världen – inte av människor. Sojaodlingarna går alltså till största del till att föda upp djur människor äter. Detta är ju så dumt att det knappt går att ta in. Mer om detta med soja kan du läsa här. Framöver, välj aldrig kött före sojaprodukter, animalier är alltid sämre för miljön.

Eftersom tiden inte räckte till så många frågor tog jag chansen till att tala med Maria från Ica efteråt. Ett ganska långt samtal där hon på ett mycket tålmodigt och trevligt sätt tog sig an min ström av frågor. Dels så tog jag upp det redan nämnda med att måla ut vegetariskt som något ”extremt” som man kan få känslan av ibland, precis som deras ansvar att nu fortsätta med detta. Det ska de göra hävdar hon. En annan sak är att Ica lanserar många så kallade vegetariska produkter i eget namn men som innehåller ägg och/eller mjölk. I en del butiker får därmed inte alla produkter plats och andra åker ut för att Icas egna ska få plats. De som åker ut är vegetariska produkter och in kommer alltså lakto-ovo-produkter. Motsägelsefullt, produkterna borde självfallet vara vegetariska och detta är också något de arbetar för att utöka menade hon.

Andra saker som nämndes var Icas ansvar för att pressa leverantörer att använda hållbar palmolja alternativt palmoljefria varor och generellt hur deras dominerande ställning i branschen har en viktig roll och därmed ansvar för att kommunicera hållbara alternativ. En hållning som att ”om det är lagligt och godkänt i Sverige, då godtar vi det” känns inte seriöst och hållbart. Ett uttalande som Maria inte hört men att avfärda frågor med att de inte är olagliga och därmed fortsätta att gynna produkter som generellt är extremt stora orsaker till koldioxidutsläpp el.dyl. kan inte vara ok. Bättring alltså, ser fram emot en uppryckning och fortsättning på spåret som presenterades i Buffé och nu med Klimaträtt.

Carina Borgström-Hansson undrade vid sin presentation när ska vi sluta att investera i fossil energi. En bra fråga, något som Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen också brukar ta upp. Viktigt, vi behöver angripa klimatproblematiken från flera håll. Det är en sak som är svår att göra privat, men du kan börja med att lägga om din kost. En enkel sak som gör stor skillnad. Do it!

Tack Social Venture Network för en bra morgon!

3 kommentarer på “Konsumerar vi vår planet till döds?

  1. Pingback: Klimaträtt, samarbete för minskade utsläpp | Vego Eco

  2. Pingback: Lista på prylarna du aldrig ska slänga | Vego Eco

  3. Pingback: Ica satsar på klimat och in-i-kylen-leveranser | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: